Pittige Linzensoep met Harissa en Gehaktballetjes

Pittige Linzensoep met Harissa en Gehaktballetjes

Omschrijving

Pittige linzensoep met Harissakruiden: dit recept komt regelrecht uit de Marokkaanse keuken. Harissa is een kruidenmengsel dat altijd (gedroogde) rode pepers, knoflook en komijn bevat - met daarbij vaak nog specerijen als karwij, koriander en geroosterde paprika. Iedereen maakt 'm natuurlijk weer anders, en Marie Sophie maakte er haar eigen variant van, door er kikkererwten én pittig gekruide (kip)gehaktballetjes erbij te maken. Wil je deze soep vegetarisch maken? Verdubbel de hoeveelheid kikkererwten, en laat het (kip)gehakt weg.

Recept, koken en fotografie: Marie Sophie en Mees van Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper de knoflook en de ui.
     
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en ui aan met de harissa kruiden. Rasp de sinaasappelschil erboven en blus af met het sinaasappelsap.
     
  3. Voeg 1,5 liter water toe met het bouillonblokje en de rode linzen en laat de soep koken tot de rode linzen uit elkaar vallen, zo’n 15 tot 20 minuten.
     
  4. Meng ondertussen het (kip)gehakt met de specerijen, het paneermeel en de ei. Breng op smaak met zout en peper. Rol er met natte handen balletjes van.
     
  5. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de balletjes rondom goudbruin en gaar.
     
  6. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg deze toe aan de soep samen met de balletjes. verwarm de soep nog even door.
     
  7. Hak de peterselie en de amandelen grof. Schep de soep in kommen en schep op elke kom soep een lepel yoghurt (of room). Bestrooi met de amandelen en peterselie.