Lambertus' ultieme NL Poke Bowl

Lambertus' ultieme NL Poke Bowl

Omschrijving

Iets wat ontzettend graag binnen ons gezin wordt gegeten is Pokebowl. Vaak zetten we allerlei gerechtjes op tafel, zodat iedereen zijn/haar favoriete bowl kan samen stellen.

Voor Hofweb stelde ik de - in mijn ogen - ultieme NL Pokebowl samen die momenteel (feb. '24) van het seizoen goed samen te stellen is. 

Met paarse en oranje bataat dobbelsteentjes (vindt mijn dochter van 10 erg lekker!), edamame boontjes en gemarineerde shiitakes.

NL quinoa of naakte haver past er ook geweldig goed bij. Naakte haver is een ontzettend goed alternatief voor rijst met vergelijkbare structuur en smaak en bomvol voedingswaarde. Alleen komt het dan gewoon uit NL.

Je maakt de bowl af met zachte Heezer geitenkaas en spicy trio kiemen.

Het recept is vega, maar door de geitenkaas weg te laten is ie al volledig plantaardig. 

Bereidingswijze

  1. Haal de Edamame boontjes uit de diepvries.

  2. Schil beide kleuren bataat en snijd in gelijke blokjes van ca. 1 cm. Wok samen met de kerrie, gember en zout langzaam gaar.

  3. Kook ondertussen de quinoa of naakte haver volgens de verpakking.

  4. Ondertussen roer je af en toe de bataat blokjes om, verwarm je de oven voor op 200 graden en zet je een pan met ruim water op het vuur.

  5. Nu marineer je de paddenstoelen in zoete sojasaus (je smeert ze er goed mee in), legt ze op een bakplaat en schuift ze voor 15 à 20 minuten in de oven.

  6. De Edamame boontjes blancheer je ca. 2 -3 minuten in het kokende water en giet ze vervolgens direct af en laat ze even bijkomen…

  7. De bataat blokjes roer je nog steeds af en toe door :-)

  8. Nu hak je de bos platte peterselie fijn.

  9. In een andere wok/koekenpan rooster je in ruim olijfolie (of ghee of geurloze kokosolie) een paar handjes pompoenpitten. Zodra ze beginnen te ‘springen’ voeg je de gehakte peterselie, geperst teentje knoflook, versgemalen peper en zout toe. (mag best een beetje zout zijn!) LET OP: Laat de Peterselie niet verbranden!

  10. Ondertussen check je natuurlijk of het graan en de bataatblokjes gaar zijn en haal je de paddenstoelen uit de oven.

  11. Wok de Edamame boontjes vervolgens nog eventjes kort in wat olie, beetje Chilivlokken (pas op, niet te veel, tenzij je ervan houdt) en sap van 1 limoen. Je kunt eventueel ook nog wat (zwarte)sesamzaadjes toevoegen.

  12. Alles gaar? Verdeel de blokjes bataat, Edamame boontjes, quinoa (of naakte haver) en shiitake over 4 ruime (poké bowl) kommen of borden en top met de pompoenpitten-peterselie drizzle, verbrokkelde verse geitenkaas en kiemen. Voeg eventueel nog wat (veld)sla en/of winterpostelein toe. Smakelijk!

Recept: Lambertus
Styling en Foto: Kruimel.