Pompoenbrood met Kaneel (vegan)

Pompoenbrood met Kaneel (vegan)

Omschrijving

Toen ik dit recept maakte, klopte de verhoudingen precies, maar dat hangt natuurlijk af van het soort bloem dat je gebruikt en hoe nat je pompoenpuree is. Houd daarom altijd wat extra bloem of water bij de hand.

Laat de pompoenpuree afkoelen tot lauwwarm en verwerk hem dan. Als je de puree van tevoren gemaakt hebt, warm hem dan op in een steelpannetje. De pompoenpuree geeft dit brood een extra zachte structuur.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory
 

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem in een kom, meng met de gist, het zeezout en de kaneel. Maak een kuil in het bloem-mengsel en voeg de pompoenpuree en het water toe. Kneed het beslag met een mixer met deeghaken of met de hand tot een soepel beslag. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het te plakkerig is, of wat extra water als het te droog en taai is. Kneed het deeg een goede tien minuten. Test met een klein stukje deeg of het goed gekneed is; als je het zo ver kan uitrekken dat je het licht erdoorheen ziet komen, dan is het goed. Kneed als laatste de pompoenpitten erdoor.
     
  2. Maak een bal van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat één uur rijzen op een warme plaats.
     
  3. Kneed het deeg na het rijzen door en vorm er een bal van. Leg de bal op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met ingevet plasticfolie en laat nog een uur rijzen.
     
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Steek voor het bakken van het brood het kaneelstokje bovenin en snijd acht inkepingen in het deeg, hierdoor zal het tijdens het bakken inscheuren als een pompoen.
     
  5. Bak het brood in het midden van de oven in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt.
     
  6. Laat het brood afkoelen op een rooster. Het brood is het lekkerst als het nog een beetje warm is, met gezouten boter :-)