Portobello Wellington (vegan)

Portobello Wellington (vegan)
Download pdf

Het recept

Hofwebs huiskok Marie Sophie: "Wat een heerlijke uitdaging om een vegan showstopper te bedenken voor dit Kerstmenu. Ik ben blij met het veganistische bladerdeeg van Hofweb; bladerdeeg is namelijk één van mijn favoriete ingrediënten. Krokant en hartig - en je kan er alle kanten mee op.

Bladerdeeg is lastig om zelf te maken, dus kant-en-klaar kopen scheelt hier flink wat tijd. Geen overbodige luxe met Kerst. Met deze Portobello Wellington zit je gebakken! ;-) "
 
NB: Het bladerdeeg is niet gecertificeerd als vegan, maar alle ingrediënten zijn plantaardig.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
   
 2. Wrijf de portobello’s goed in met olie, peper en zout en de helft van de rundvleeskruiden. Verhit een koekenpan en bak hierin de portobello’s om en om goudbruin. Laat ze iets afkoelen op een bord.
   
 3. Was de prei en cavolo nero en snijd ze in reepjes. Snipper de knoflook. Verhit olie in een grote hapjespan en bak hierin de prei, cavolo nero en knoflook in 5 minuten aan. Bestrooi met de rest van de stoofvleeskruiden en blus af met de rode wijnazijn en de agavesiroop. Roer de mosterd erdoor en laat de groenten slinken en het vocht inkoken. Laat iets afkoelen.
   
 4. Rol het bladerdeeg van de rol en snijd een stuk van 4 cm van de korte kant af, bewaar dit voor decoratie.
   
 5. Dep de portobello’s goed droog en leg er drie met de bovenkant naar onderen op het midden van het bladerdeeg. Schep er vervolgens de prei-kool vulling op. Ik gebruikte zelf ongeveer de helft van de vulling. Druk goed aan en leg hierop de volgende drie portobello’s met de bovenkant naar boven. Vouw het bladerdeeg met de lange kanten eerst over de portobello’s heen en druk goed samen. Zorg ervoor dat de naden goed geplakt zijn. Vouw dan de korte kanten naar binnen, als een soort cadeautje, en druk goed aan. Draai het bladerdeegpakket om zodat de naden onderop liggen. Kwast het bladerdeeg in met olijfolie en prik er met een vork gaatjes in, ik maakte zelf hiermee een patroontje.
   
 6. Snijd uit het overgebleven deeg decoraties, ik maakte kleine champignon vormpjes, maar je kan ook werken met lijnen of blaadjes.
   
 7. Bak de Wellington in 30-35 minuten in het midden van de oven goudbruin. Serveer warm met de rest van de prei-kool vulling erbij. Maak af met wat fijngestampte/gesneden amandelen.
   
 8. Verdeel de Wellington in zes plakken.

Tip: Serveer dit gerecht met de rode wijn van Bonjardim.  

Ingrediënten

 • 6 Portobello's (of grote champignons)
 • 1 zakje Rundvleeskruiden (we gebruiken 'm uiteraard vegan!)
 • 500 g Cavolo nero (palmkool)
 • 1 Prei  
 • 2 tenen knoflook
 • 50 ml Rodewijnazijn
 • 50 ml Agavesiroop
 • 100 g Amandelen
 • 2 el Mosterd  
 • 1 rol Vegan Bladerdeeg  
 • olijfolie, peper en zout