Preirisotto met Tamme Kastanjes van Hugh Fearnley-Whittingstall

Preirisotto met Tamme Kastanjes van Hugh Fearnley-Whittingstall

Omschrijving

Deze meest romige en meest blanke risotto smaakt fantastisch met de contrasterende tamme kastanjes.

Vacuümverpakte, voorgekookte kastanjes zijn bovendien erg makkelijk! Tamme Kastanjes zitten bomvol complexe koolhydraten en bovendien zijn ze erg rijk aan mineralen en sporenelementen;  kalium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer en magnesium krijg je allemaal extra binnen!

Bereidingswijze

  1. Verhit 50 g van de boter en wat olie in een grote pan op middelhoog vuur. Zodra deze schuimt, voeg je de prei toe, draai je het vuur laag en fruit je de prei met het deksel op de pan 20 minuten tot deze zijdezacht is. Af en toe roeren. Breng de bouillon in een pan aan de kook en zet dan op een heel laag vuurtje.

  2. Doe de rijst bij de prei in de pan en roer goed. Voeg de wijn toe. Zet het vuur wat hoger en laat koken tot de wijn is verdampt. Nu voeg je steeds een kwart van de bouillon toe. Roer veel en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige kwart is geabsorbeerd. Na ongeveer 25 minuten moet alle bouillon gebruikt zijn en moet de rijst gaar zijn, maar ook nog een kleine bite hebben.

  3. Terwijl de risotto kookt, verhit je 20 g boter en wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de kastanjes erin, met wat zout. Zet het vuur hoger en bak, al roerend, 2 minuten tot de kastanjes en boter bruin zijn (maar laat ze niet verbranden). Haal van het vuur.

  4. Als de risotto gaar is, draai je het vuur uit en breng je de risotto op smaak met zout en peper. Verdeel wat klontjes boter over de risotto. Leg het deksel op de pan en laat een paar minuten staan. Roer dan de gesmolten boter erdoor. Dien op, bestrooid met de kastanjes en tijm.

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall

Hugh Fearnley-Whittingstall ken je misschien van het Britse televisieprogramma River Cottage. Hij predikt biologische seizoensproducten en is milieuactivist. Daarnaast schreef hij de nodige bestseller kookboeken met groenten in de Hoofdrol. Uit het geweldige kookboek VEG! plukten we dit gerecht.

Koken & Fotografie: Kruimel.