Prei Stampotje met Oude Kaas en Winterpostelein

Prei Stampotje met Oude Kaas en Winterpostelein

Omschrijving

Deze Prei-stamppot is simpel, maar heel lekker romig en hartig. Comfortfood, wat je zegt. Het scheutje witte wijn geeft het gerecht meer diepte, maar je kan het ook makkelijk weglaten. De volle melk en roomboter zorgen voor een smeuïge puree. Door de kaas en amandelen zit er genoeg hartigheid en structuur in deze stamp, en mis je het vlees niet. Makkelijk vega dus! Mag ook wel eens :-)

Recept, koken en fotografie: Wauw Factory

Bereidingswijze

  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukjes. Doe in een pan met zoveel water dat ze net onder staan en een snuf zout. Kook de aardappelen in 25 minuten gaar. 
     

  • Maak de prei schoon en snijd in ringen. Verhit een eetlepel roomboter in de koekenpan. Roerbak de prei hierin om en om tot deze glazig is. 
     

  • Snijd de oude kaas in kleine blokjes. 
     

  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree. Voeg de rest van de roomboter, de witte wijn, de melk en de mosterd toe en breng op smaak met zout en peper. Stamp tot een smeuïge puree. 
     

  • Schep de oude kaasblokjes, gebakken prei en de winterpostelein erdoor. 
     

  • Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan en bestrooi de stamppot hiermee.