Provençaalse stoofpot van Yvette van Boven

Provençaalse stoofpot van Yvette van Boven

Omschrijving

Deze Provençaalse stoofpot naar recept van Yvette van Boven is ideaal voor de 'donkere dagen'... en brengt het hele huis in warme sferen.

Tip van Yvette: "Doordat het vlees 24 uur moet marineren in zuren (sinaasappel en rode wijn) kunt u werkelijk elk soort vlees gebruiken, de 'mindere'  kwaliteit lenen zich hier dus goed voor. Ik maakte het met rund maar lams- of schapenvlees zou ook goed kunnen. Het wordt allemaal zacht en smakelijk. Het maakt overigens zeker wel uit welke wijn u gebruikt. En zeker in dit gerecht!" 

Wij kiezen voor een Spaanse Tempranillo :-) Dit is genieten voor de hele fam - of eet er later in de week nog een keer van. Lekker met een eenvoudige aardappelpuree!

Recept: Yvette van Boven, uit: 'Home Made Winter'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Doe het vlees in een grote kom of schaal. Giet de fles wijn erop, voeg zout, peper, tijm, laurier, wortelen en de sinaasappel in 8 partjes gesneden, de ui en de knoflook toe. Laat het 't liefst 24 uur marineren, maar in ieder geval 12 uur.
   
 2. Schep het vlees dan uit de marinade en verwijder de uitjes die op het vlees zijn blijven plakken. Doe die terug bij de marinade.
   
 3. Verhit vervolgens in een zware gietijzeren pan een scheut olijfolie en bak het vlees aan alle kanten bruin. Ik doe dit in twee delen, dus niet al het vlees tegelijkertijd.
   
 4. Haal het vlees na het braden uit de pan en zet 't even opzij.
   
 5. Giet de marinade in de pan en breng hem aan de kook. Laat hem 5 minuten inkoken en schep eventueel schuim van het oppervlak af.
   
 6. Doe het vlees terug in de pan, giet er een liter water bij en roer de tomatenpuree erdoor.
   
 7. Zet de deksel erop en laat de stoof op een laag vuur zo'n 3 uur sudderen. Loop af en toe langs om even te roeren.
   
 8. Voeg 15 minuten voor 't klaar is de zwarte olijven toe. Proef of er nog wat peper en zout bij moet. Als de saus nog te dun is, kunt u het vuur op het laatst hoger draaien zodat het vocht in de pan zonder deksel inkookt.

Tip van Yvette: serveer met aardappelpuree, rijst of pasta.