Omschrijving
Deze Provençaalse stoofpot naar recept van Yvette van Boven is ideaal voor de 'donkere dagen'... en brengt het hele huis in warme sferen.
Tip van Yvette: "Doordat het vlees 24 uur moet marineren in zuren (sinaasappel en rode wijn) kunt u werkelijk elk soort vlees gebruiken, de 'mindere' kwaliteit lenen zich hier dus goed voor. Ik maakte het met rund maar lams- of schapenvlees zou ook goed kunnen. Het wordt allemaal zacht en smakelijk. Het maakt overigens zeker wel uit welke wijn u gebruikt. En zeker in dit gerecht!"
Wij kiezen voor een Spaanse Tempranillo :-) Dit is genieten voor de hele fam - of eet er later in de week nog een keer van. Lekker met een eenvoudige aardappelpuree!
Recept: Yvette van Boven, uit: 'Home Made Winter'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart
Bereidingswijze
- Doe het vlees in een grote kom of schaal. Giet de fles wijn erop, voeg zout, peper, tijm, laurier, wortelen en de sinaasappel in 8 partjes gesneden, de ui en de knoflook toe. Laat het 't liefst 24 uur marineren, maar in ieder geval 12 uur.
- Schep het vlees dan uit de marinade en verwijder de uitjes die op het vlees zijn blijven plakken. Doe die terug bij de marinade.
- Verhit vervolgens in een zware gietijzeren pan een scheut olijfolie en bak het vlees aan alle kanten bruin. Ik doe dit in twee delen, dus niet al het vlees tegelijkertijd.
- Haal het vlees na het braden uit de pan en zet 't even opzij.
- Giet de marinade in de pan en breng hem aan de kook. Laat hem 5 minuten inkoken en schep eventueel schuim van het oppervlak af.
- Doe het vlees terug in de pan, giet er een liter water bij en roer de tomatenpuree erdoor.
- Zet de deksel erop en laat de stoof op een laag vuur zo'n 3 uur sudderen. Loop af en toe langs om even te roeren.
- Voeg 15 minuten voor 't klaar is de zwarte olijven toe. Proef of er nog wat peper en zout bij moet. Als de saus nog te dun is, kunt u het vuur op het laatst hoger draaien zodat het vocht in de pan zonder deksel inkookt.
Tip van Yvette: serveer met aardappelpuree, rijst of pasta.