Raapstelen Soep (met 'n gekookt Eitje?)

Raapstelen Soep (met 'n gekookt Eitje?)

Omschrijving

Ziezo, de allerprilste Raapstelensoep van 't jaar is weer gegeten. Wat was dat toch genieten zeg! Eitje erin? Lekker, zachtgekookt graag.

Ken jij Raapstelen al? Of beter gezegd nog? Raapstelen is namelijk een beetje een generatiekwestie. Een echte ouderwetse moestuin groente die je kraakvers eet. Wat 't zijn? Jong geoogste blaadjes van te dicht gezaaide Chinese kool en meiknol.

Onze jongste (foto, 9 jaar) is er gek op! Net als de rest van de familie trouwens... Hoe ze smaken? Fijn, zacht én ietsje pittig; mosterdblad achtig eigenlijk.

Raapstelen dus, een vreselijk lekkere super groente voor alle generaties. En... gewoon uit Nederland!

Ze zijn best kwetsbaar, zéker voor de supermarkt. Daar vind je ze dan ook niet. Wel bij Hofweb, natuurlijk.

Recept en Foto: Lambertus

Bereidingswijze

  1. Scheutje olijfolie in de pan en fruit hierin de fijn gesneden ui aan.

  2. Scheutje water, teentjes knoflook, bouillonblokjes en Italiaanse kruiden erbij en regelmatig omscheppen.

  3. Kook ondertussen 4 eieren bijna hard; beetje zacht nog.

  4. Ontdoe de Raapstelen van de wortels en snijd de bossen in grove stukken. Goed wassen (2 á 3 keer) om de mogelijke laatste grond er goed uit te spoelen.

  5. Voeg de Raapstelen samen ca. 750 ml water toe. 

  6. Ca. 10 minuten op middelhoog vuur laten pruttelen en vervolgens met de staafmixer tot een mooie gladde soep mixen. Mogelijk nog wat water erbij en op smaak brengen met vers gemalen peper.

  7. Serveren doe je met de plakjes gekookte ei (en een likje crème fraïche?)