Petra's verrukkelijke Rabarber-Appel Jam

Petra's verrukkelijke Rabarber-Appel Jam

Omschrijving

Petra:

'Ik heb ontdekt dat de appel niet goed zacht wordt als deze tegelijk met de rabarber kookt. Daarom begin je met het maken van appelmoes.

Jam moet je zo heet mogelijk in brandschone potten doen, die je meteen daarna met het net zo propere deksels afsluit. Er zijn verschillende manieren om potten goed schoon te maken. Ik doe het zo: Was de potten en deksels goed in (heel) heet sodawater. Daarna spoel je ze om met eveneens heet schoon water en zet je de potten ondersteboven op een schone theedoek tot je ze vult. De deksels laat je in het hete water liggen tot je ze gebruikt."

Bereidingswijze

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Kook ze met wat water tot moes.
     

  2. Maak ondertussen de rabarber schoon en snijd in stukken van ongeveer 3 cm. Voeg de rabarber toe aan de appelmoes en laat gaar koken. Doe er eventueel nog wat water bij als de moes erg dik wordt, zodat het niet gaat aanbranden. Laat de rabarber-appelmoes afkoelen.
     

  3. Het pakje geleersuiker is voldoende voor 1 kg fruit. Weeg 1 kg moes af en doe in een pan. Voeg het citroensap toe en de geleersuiker. Roer goed totdat de suiker is opgelost. Voeg de kaneel en de gemberpoeder toe.
     

  4. Voordat je de jam gaat koken zorg je ervoor dat de schone potten klaarstaan.
     

  5. Breng de massa langzaam aan de kook en roer voortdurend. Schraap goed over de bodem en langs de randen van de pan, het is een dikke massa die erg snel aanbrandt!
     

  6. Laat de jam 3 tot 4 minuten borrelend koken en schep of giet hem in de potten. Draai de potten stevig dicht en zet ze 5 minuten ondersteboven. Daarna kun je ze rechtop laten afkoelen. Als de jam koud is moeten de deksels van de potten naar binnen geklikt zijn.
     

  7. Aangebroken jam moet je in de koelkast bewaren.
     

  8. Eet smakelijk!