Ravioli gevuld met gepofte biet, kikkererwten & citrusolie 


Ravioli gevuld met gepofte biet, kikkererwten & citrusolie 

Download pdf

Het recept

Dit is het hoofdgerecht uit Sanne Vogels vegan Kerstmenu voor Hofweb. Bekijk hier alle gerechten van haar menu.

Ravioli kun je makkelijk tevoren maken: je kunt de verse pasta zelfs invriezen. Leg de Ravioli los naast elkaar op een plank of bord in de vriezer. Pas als ze bevroren zijn samen in een zakje doen, zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken. Zo voorkom je stress tijdens je kerst! Maak je de Ravioli op de dag zelf? Dan kun je ze het beste in de koelkast bewaren. De vulling van gepofte biet en kikkererwten is een instant klassieker. Kijk niet gek op als je verse Ravioli mooi bieten-rood kleuren door de vulling! Lekker Kerstig, toch? :-)

Recept: Sanne Vogel

Koken en Fotografie: Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Was de biet(en), droog ze goed af. Smeer ze in met olijfolie en zeezout. Pak ze in aluminiumfolie en doe in ovenschaal. Zet 30 minuten in de oven. Als je er na 30 minuten moeiteloos een satéprikker in kan steken zijn ze gaar en haal je ze uit de oven. Anders even terug tot ze gaar zijn. Bieten verschillen nogal in grootte dus de gaartijd verschilt. Laat de bieten afkoelen.
     
  2. Ondertussen mix je alle ingrediënten van het deeg. Goed kneden met je handen. Eventueel steeds je handen nat maken als het te droog blijft. Als het een mooie stevige bonk deeg is geworden: wikkel in plasticfolie en leg in de koelkast (half uurtje).
     
  3. Maak nu de vulling klaar voor de Ravioli. Pel de afgekoelde biet(en). Snijdt deze in fijne blokjes. Doe alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en mix fijn.
     
  4. Maak dan de citrusolie. Knoflooktenen bak je in hun velletje in olijfolie tot ze donkerbruin zijn. Even af laten koelen en dan de zachte inhoud eruit drukken. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de olie in de blender, en mix 5 min op de hoogste stand. In een afgesloten flesje of bakje bewaren op kamertemperatuur. Schudden voor serveren.
     
  5. Nu verder met de verse Ravioli. Verdeel het deeg in 4 stukken en duw plat. Rol het uit met een deegroller of in een pastamachine. Snijd er rondjes uit van zo'n 6 cm doorsnee. Vul een theelepel met de vulling en leg deze in het midden van een pasta rondje. Leg er een rondje bovenop. Druk goed aan zodat er geen lucht tussen komt. Druk met een vorkje inkepingen in de zijkant.
     
  6. Net voor opdienen van het gerecht was en droog je de winterpostelein.
     
  7. Bak de oesterzwammen met snufje peper en zout in koekenpan met olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
     
  8. Leg de helft van de winterpostelein op de bodem van de borden. Kook de verse pasta 1 minuut als ze uit de koelkast komt. En 4 minuten als ze uit de vriezer komen.
     
  9. Pasta afgieten en verdelen over de borden. Giet er wat Citrusolie overheen. De oesterzwammen en de resterende winterpostelein er mooi bij serveren.

Smakelijk eten!

Ingrediënten

Voor het Raviolideeg:

  • 220 gram bloem
  • 30 gram kikkererwtenmeel
  • 100 ml water (en nog wat extra voor tijdens het kneden)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1⁄2 theelepel kurkuma
  • 1⁄2 theelepel zout

Voor de vulling:

  • 300 gram gepofte biet
  • 100 gram kikkererwten uit blik (Let op: het vocht van de kikkererwten heb je nodig voor het dessert, niet weggooien dus. De overige kikkererwten uit het blikje gebruik in de salade)
  • 1 teen gepofte knoflook
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • Peper en zout

Voor de Citrusolie:

  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zest van één citroen
  • Sap van één citroen
  • 2 tenen gepofte knoflook
  • Sap van 1⁄2 grapefruit
  • Snufje zeezout
     
  • 1 handje Winterpostelein
  • 150 gram Oesterzwammen