Remeker Ryp met Aubergine-Komijndip

Remeker Ryp met Aubergine-Komijndip

Omschrijving

Remeker Ryp is hele bijzondere boerenkaas. De kaas wordt gemaakt op Boerderij 'De grote Voort' in Lunteren. Doordat alleen grasmelk (melk van koeien die buiten grazen en veel vers gras eten) van Jerseykoeien wordt gebruikt voor deze kaas en doordat de kaas erg lang mag rijpen, heeft Remeker Ryp een geheel eigen smaak. De combinatie van de Remeker Ryp, een kaas die minstens 8 maanden gerijpt heeft, en de aubergine-komijndip is heel bijzonder. Ook heeft deze kaas een eetbare korst van Ghee. Serveer dit zeker een keer aan liefhebbers van komijnekaas!

Bereidingswijze

  1. Snijd de aubergine in plakken van 1-2 centimeter dik. Strooi er zout over en laat de aubergine 15-20 minuten staan. Dep met keukenpapier het vocht van de aubergine. Verhit de grillpan. Bestrijk de plakken aubergine met wat olie en gril ze aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat ze een beetje afkoelen.
  2. Rooster in een kleine droge koekenpan het komijnzaad. Stamp de helft van de zaadjes fijn in een vijzel; schep de andere helft in een kommetje.
  3. Pureer in een keukenmachine de aubergine, met de fijngemalen komijn, de knoflook, en 2 eetlepels olie tot een gladde massa. Voeg naar smaak citroensap, zout en peper toe. Schep de aubergine in een klein kommetje en strooi er de achtergehouden komijnzaadjes over.
  4. Snijd de kaas in dikke plakken en serveer ze met de dip.