Risotto met Boerenkool en Wortelpeterselie (vegan)

Risotto met Boerenkool en Wortelpeterselie (vegan)

Omschrijving

Hmmmm! Een superromige vegan risotto, daar draai jij je hand niet voor om. Tenminste, niet na het lezen van dit recept :-) Winterse Boerenkool en Wortelpeterselie zijn de hoofdingrediënten.

Wat zeg je? Wortelpeterselie? Ja! Familie van peterselie, maar dan gekweekt om de witte wortel, niet om het blad. Absoluut de categorie 'vergeten groenten' (maar voor je het weet, hipper dan hip) Wortelpeterselie lijkt uiterlijk enorm op Pastinaak, maar is wat helderder wit. De smaak gaat in de richting van knolselderij en bladpeterselie. Een echte smaakmaker in winterse soepen en gerechten. Schil 'm en hak de eindjes eraf. Veel plezier met experimenteren!

Tip: Wortelpeterselie is rauw zowel als gekookt lekker - kooktijd zo'n 15-20 minuten.

Recept, koken en fotografie: Marie Sophie en Mees van Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Schil de Wortelpeterselie en snijd in blokjes.
     
  2. Snijd de Boerenkool fijn en snijd de kastanjechampignons in plakjes.
     
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
     
  4. Verhit een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.
     
  5. Fruit de knoflook en ui twee minuten aan. Voeg de peterseliewortel en kastanjechampignons toe en bak vijf minuten mee, tot de champignons goudbruin zijn. Voeg de rijst toe en fruit een minuutje mee. Blus af met de witte wijn.
     
  6. Schenk een kwart van de bouillon bij de rijst en voeg de boerenkool toe. Blijf roeren tot alle bouillon is opgenomen en schenk dan weer een nieuwe scheut erbij. Tot de rijst gaar is en de bouillon helemaal opgenomen.
     
  7. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.
     
  8. Roer de vegan room door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.
     
  9. Schep de risotto in de borden en bestrooi met de pijnboompitten. Maal er wat extra zwarte peper overheen.