Risotto met witte bonen & spek

Risotto met witte bonen & spek

Omschrijving

Deze risotto van Yolanda is waanzinnig verslavend... water in de mond!

De mooiste risotto krijg je als je de moeite neemt om 20 minuten naast de pan te staan en door de rijst te roeren; Typisch slowfood! Door het roeren (zeker in het begin) breek je de zetmeel structuur van de korrel open en kan deze de bouillon beter opnemen. Het resultaat: een mooie romige risotto. Oh ja, en de geur die vrij komt tijdens het roeren... snuiven, snuiven, snuiven... heerlijk!

Bereidingswijze

Voorbereiden
    
Week de bonen 24 uur in ruim koud water. Giet het weekwater weg en spoel
de geweekte bonen in een zeef onder koud stromend water na.

Bereiden

  1. Breng de bonen in ruim water met wat zout aan de kook. Draai het vuur laag en
    kook de bonen in 1 uur gaar. Giet het vocht af en zet de pan apart. Verhit de helft van
    de boter in een pan met een dikke bodem en fruit de bleekselderij en ui zachtjes
    glazig. Bak de spekreepjes nog enkele minuten mee.
  2. Roerbak de rijst mee tot de korrels glazig worden. Verkruimel tussen je vingertoppen
    het chilipepertje boven de rijst. Blus de pan af met de vermout en roer
    scheutje voor scheutje de kokende bouillon door de rijst. Kook de rijst al roerend
    op matig vuur 20-25 minuten. Roer de bonen en rozemarijn 5 minuten voor het
    einde van de kooktijd door de risotto. Voeg zoveel bouillon toe dat de risotto nog
    steeds lichtelijk vochtig is. Draai het vuur uit als de risotto beetgaar is.
  3. Roer de resterende boter door de rijst, leg een deksel op de pan en laat de risotto
    vijf minuten staan. Schep de risotto in warme diepe borden. Rasp aan tafel naar
    smaak Parmezaanse kaas over de risotto.

    Tip; Extra lekker; kook een paar gepelde knoflooktenen met de bonen mee. Na
    het afgieten plet je ze met een lepel tegen de wand van de pan. Roer de knoflook door de bonen.