River Cottage's Klassieke Selleriesalade

River Cottage's Klassieke Selleriesalade

Omschrijving

Eens in de zoveel tijd krijg ik de geest... en wil ik me een trits nieuwe recepten eigen maken. Verse inspiratie opdoen. In een prachtige kookboekenwinkel in hartje Amsterdam liep het water me al in de mond. De hele serie River Cottage kookboeken op een rij, door Hugh Fearnley-Whittingstall. Deze man is fervent moestuinier, bekende TV-kok en gevierd kookboekenauteur ineen. Maar vooral: fijnproever, en gék op goed seizoensvoedsel. Je raadt al waar ik mee naar huis ging... een tas vol nieuwe inspiratie!

Mét daarin de klassieke Waldorfsalade. Je weet wel, die salade die je altijd op een feestje ziet, maar dan meestal van de supermarkt. De basis is selderijknol, appel en walnoot. Crunchy, zoet, hartig en seizoenseigen: met een hoofdrol voor Knolselderij.

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall, uit: 'Veg!'

Bereidingswijze

  1. Een schoongemaakte knolselderij in grove stukken van 2-3 cm snijden, zodat deze in je keukenmachine past.
     
  2. Schil de appels niet, maar snijd ze in grove stukken, haal het klokhuis eruit en stop de partjes erbij in je keukenmachine.
     
  3. Knijp een halve citroen over het mengsel uit, en wees genereus met peper en zout.
     
  4. Nu steeds kort je keukenmachine laten pulseren, stop wanneer de salade naar jouw smaak fijn genoeg is. "You want it to be nicely chunky, not paste-like", aldus chef Hugh.
     
  5. Voeg de walnoten, peterselie en rozijnen toe, en een scheutje olijfolie.
     
  6. Proef even en voeg naar smaak nog wat citroensap, zout of peper toe. 
     
  7. Meteen serveren, met nog een dotje peterselie bovenop en een 'drizzle' laatste olijfolie. Mjam!

Hughs tips voor nog meer variatie: probeer deze salade eens met wortel in plaats van knolselderij. En in plaats van appels kun je ook druiven gebruiken (voor een nog sappiger resultaat)