Omschrijving
Zoete pastinaak met pittige gember. Goed gekruid met komijn en kardemom. Zacht romig gemaakt met... slagroom.
Dit recept is afkomstig uit 'Veg', dé kookbijbel van River Cottage, met chefkok & fervent moestuinier Hugh Fearnley-Whittingstall.
Bereidingswijze
Verhit de olijfolie en boter in een pan op laag vuur en fruit de ui ongeveer 10 minuten, totdat deze zacht en glazig is
Voeg de knoflook, gember, kardemom, komijn en cayennepeper toe en roer een paar minuten door.
Doe de pastinaakblokjes erbij en roer tot ze goed bedekt zijn met de specerijen
Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat sudderen tot de pastinaak boterzacht is, ongeveer 15 minuten.
Laat wat afkoelen en pureer de soep (in de blender, of met een staafmixer) tot het geheel glad is.
De soep nu terug in de pan, melk toevoegen en naar smaak nog wat zout en peper.
Warm zachtjes op - als de soep op dit punt te dik is, verdun met wat heet water uit de waterkoker.
Rooster ondertussen in een droge koekenpan de amandelen of pompoenpitten tot ze net beginnen te kleuren.
Dien de soep op in je mooiste kommetjes, maak af met een scheut slagroom of dikke yoghurt en strooi de geroosterde amandelen eroverheen.
Foto en recept: River Cottage