Fruit in een pan met zware bodem de ui met een beetje olie. Voeg als de ui glazig is knoflook en risotto toe. Schep goed om tot alles glanst, en schenk er bier bij tot de risotto een ruime centimeter onderstaat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in circa 20 minuten garen.
Roer af en toe los vanaf de bodem en controleer of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg nog wat toe als de risotto droogstaat, maar nog niet gaar is.
Draai het vuur uit, meng de mascarpone erdoor en maak op smaak met peper & zout.
Zoals bij gewone risotto kan er van alles door, erwtjes zijn bijvoorbeeld heerlijk voor de structuur. Mari kiest in dit recept voor Raapstelen.
Meng de fijngesneden Raapstelen door de risotto.
Schep het geheel in een ovenschaal en beleg met de Morbier kaas en geraspte extra belegen kaas. Gratineer onder de grill of in de oven op ongeveer 200 graden.
Verdeel in vierkante stukken en schep ze met een brede spaan op borden.
Tip: Garneer met een pittig blaadje bovenop, Mari's tip is Mizuna, een van de 'Heftige Blaadjes' van Warmonderhof.