Roze Bubbel Cranberry Oliebollen

Roze Bubbel Cranberry Oliebollen

Omschrijving

De combi van prosecco en cranberry's maakt deze oliebollen lekker fris en geeft ze een aangenaam zuurtje. Liever een zoetere oliebol? Vervang dan de helft van de cranberry's door rozijnen.

Het beslag is goed voor 12 oliebollen.

Bereidingswijze

  1. Doe de prosecco met de vanillesuiker in een steelpan en voeg de cranberries toe. Verwarm 10 minuten op laag vuur, zodat de cranberry's knappen, maar nog niet kapot koken. 

  1. Zeef de cranberry's en vang het vocht op. Laat de cranberry's en het kookvocht apart afkoelen. 

  2. Doe de bloem in een kom en meng de suiker en gist erdoor. (als je instant gedroogde gist hebt, los anders de gist op in een deel van de lauwe melk) 

  3. Schenk het kookvocht van de cranberry's in een maatbeker en vul aan met melk tot je 500 ml hebt, het kan hierdoor schiften, maar dat geeft niet. 

  4. Schenk het melk mengsel al mixend met deeghaken bij de bloem en mix tot een plakkerig beslag. Meng vervolgens voorzichtig de cranberry's erdoor en voeg het zout toe. Laat een uur rijzen op een warme plaats, tot het beslag in volume is verdubbeld. Roer het deeg na een uur door met een houten lepel. 

  5. Verwarm de frituurpan voor op 175 graden. 

  6. Schep met een ijsschep porties beslag in de frituurpan en bak ze in 6 minuten goudbruin en gaar. vaak draaien oliebollen vanzelf halverwege, maar soms moet je ze een beetje helpen. 

  7. Serveer ze warm met lekker veel poedersuiker.

Recept: Marie-Sophie Wigbers
Foodstyling: Karin Schuitema
Fotografie: Mees van den Ekart