Salade van Hertenbiefstuk & Wintergroentes

Salade van Hertenbiefstuk & Wintergroentes

Omschrijving

Vaak eten we met kerst zwaar en veel. Maar af en toe is het ook fijn om wat lichters toe te voegen aan een kerstdiner. Deze salade zit vol met winterse groenten en verschillende texturen, maar bovenop ligt als showstopper de hertenbiefstuk. Daar maak je je gasten blij mee!

Vega(n) Tips: 

Vegetarische gasten? Dan kan je de hertenbiefstuk ook weglaten of vervangen door zachte geitenkaas.

Je maakt deze salade veganistisch door geen roomboter te gebruiken en de biefstuk te vervangen door bijvoorbeeld een linzenkroket. Bereid deze dan volgens aanwijzingen op de verpakking. 

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
     
  2. Hak de knoflook fijn en halveer de flespompoen. Schep de draderige binnenkant eruit en snijd in reepjes. Spreid de pompoen uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi met de knoflook en nootmuskaat. Rooster in 20 minuten gaar in de oven.
     
  3. Snijd de kastanjechampignons in kwarten en pel de sjalot. Snijd deze in partjes. Verhit de boter in een koekenpan, voeg een scheutje olie toe. Bak hierin de champignons en de sjalotten in vijf minuten om en om goudbruin en gaar. Voeg de rozemarijn en de rode wijn toe en laat iets inkoken. Laat tot het serveren staan.
     
  4. Bestrooi de hertenbiefstuk met ruim zout en peper.
     
  5. Verhit olie in een koekenpan en bak hierin de biefstukjes op hoge temperatuur zo'n 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de biefstuk en de garing die je wilt hebben. Zelf houd ik het meestal op 2 minuten per kant, dan weet ik zeker dat het vlees niet te ver is; liever iets te rare dan te gaar.
     
  6. Laat de biefstukjes 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
     
  7. Verdeel voor het serveren de winterpostelein over een grote schaal, of over de borden. Verdeel vervolgens de pompoen, sjalot en champignons, en zontomaatjes over de sla. Druppel er wat van de rode wijn jus over die bij de sjalot en champignons zit.
     
  8. Snijd als laatste de hertenbiefstuk in plakjes en vlij deze bovenop de salade. Serveer lauwwarm. 

Vega(n) Tips: 

Vegetarische gasten? Dan kan je de hertenbiefstuk ook weglaten of vervangen door zachte geitenkaas.

Je maakt deze salade veganistisch door geen roomboter te gebruiken en de biefstuk te vervangen door bijvoorbeeld een linzenkroket. Bereid deze dan volgens aanwijzingen op de verpakking.