Salade met Raapstelen en Aardappel

Salade met Raapstelen en Aardappel

Het recept

Raapstelen zijn er maar kort, dus geniet er van zolang ze er zijn. De WAUW! Factory heeft het moment gepakt om de raapstelen te verwerken in een fris-zomerse (of een warme lente) salade!

Receptuur: WAUW! Factory
Fotografie: WAUW! Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de aardappels in halfjes of in partjes.
  3. Kook de aardappels 10 minuten voor in gezouten water.
  4. Verdeel ze over de bakplaat, besprenkel met olijfolie en zout en takjes tijm.
  5. Crush de aardappelpartjes met een vork of een pan voor ze de oven in gaan. Zo worden ze extra krokant.
  6. Bak de aardappelpartjes in 30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen voor ze in de salade gaan.
  7. Doe voor de citroenmayonaise alle ingrediënten behalve de olie in een kom. Zet de staafmixer erop en mix tot een egale massa.
  8. Voeg dan al mixende de olie in een dun straaltje toe tot de mayo de gewenste dikte heeft. Zet in de koelkast tot gebruik.
  9. Scheur de eikenbladsla en raapstelen in de gewenste grootte voor de salade en doe in een grote kom.
  10. Snijd de rode ui in dunne ringen en meng ook deze door de sla.
  11. Verdeel de lauwe geroosterde aardappeltjes over de salade samen met de tuinkers en klodders citroenmayonaise.

Hussel door elkaar vlak voor het eten.

Ingrediënten

Voor de Salade:

  • 1 kg kleine nieuwe Italiaanse aardappelen
  • 6 takjes verse tijm
  • Zout
  • Olijfolie
  • 150 g eikenbladsla
  • 100 g raapstelen
  • 1 rode ui
  • 0,5 bakje tuinkers

Voor de Citroenmayonaise:

  • 1 el grove mosterd
  • 1 el citroensap + schil van een citroen
  • 1 tl zout
  • Veel versgemalen peper
  • 45 ml aquafaba (vocht van kikkererwten, mocht je toevallig de Hummus hebben gemaakt ;-)
  • 150-300 ml zonnebloemolie (geen olijfolie! Hier wordt de mayo bitter van!)