Salade van Pompoen en Kikkererwt met Kortgefermenteerde Rode Kool

Salade van Pompoen en Kikkererwt met Kortgefermenteerde Rode Kool

Omschrijving

Dit bijgerecht is onderdeel van Sanne Vogels vegan Kerstmenu voor Hofweb. Bekijk hier alle gerechten van haar menu.

Wauw, wederom Aziatische invloeden in de vegan keuken! Met dit bijgerecht van eenvoudig kort-gefermenteerde Rode Kool maak je zeker de blits bij je familie en vrienden :-) Het heeft een paar uurtjes nodig, let er wel op dat je dus op tijd begint. Een dressing van geweekte ongebrande cashewnoten naast de klassieke winterse Veldsla erbij - en jij zit gebakken.

Recept: Sanne Vogel

Koken en Fotografie: Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Laat de nacht voor Kerst (maar minimaal 6 uur tevoren), de ongebrande cashewnoten net onder water weken. Daar maak je straks een heerlijke vegan dressing van!
     
  2. Was je handen extra goed: we gaan kool kneden. Weeg de rode kool (we gebruiken 1⁄4 van een hele kool). Bereken wat 2 procent is van dat gewicht. Weeg zeezout af: dat moet 2% van het gewicht aan kool zijn. Snijdt de kwart-rode kool zo fijn mogelijk en doe deze in een grote schaal. Voeg het afgewogen zout toe en kneed goed met je handen. Zodat je de rode kool kneust en er vocht vrij komt. Je kunt er ook nog een beetje op stampen met een stamppotstamper om extra kracht te zetten. Snijdt het sjalotje fijn en voeg toe aan de rode kool.
     
  3. Doe de kool in een kom, leg er een bord op die de kool afdekt. Leg hier een zware steen op zodat de kool onder druk komt te staan. Laat minimaal 4 uur fermenteren.
     
  4. Giet het weekvocht van de cashewnoten af en was ze. Meng alle ingrediënten van de dressing in een blender of keukenmachine. Als de dressing te dik blijft voeg je nog een beetje extra water toe. Breng op smaak met peper en zout.
     
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in mooie plakjes(schil laten zitten). Meng deze met olijfolie, peper en zout en zet zo’n 30 minuten in de oven. Check of de pompoen gaar is - laat 'm anders nog iets langer in de oven.
     
  6. Ondertussen spoel en droog je de kikkererwten, bak ze even op in olijfolie met edelgist vlokken, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en zout tot ze knapperig zijn. Laat ze afkoelen.
     
  7. Rooster de komijn kort in de koekenpan totdat de geur vrij komt.
     
  8. Haal de rode kool uit de kom. Laat uitlekken in een vergiet. Meng de rode kool met de komijn en het citroensap.
     
  9. Bedek een grote schaal met de veldsla. Leg de afgekoelde pompoenplakken erop. Giet de dressing er mooi overheen. Strooi de geroosterde kikkererwten on top. Strooi de gefermenteerde rode kool en broccolikiemen er overheen. Mjam!