Sambal in verschillende smaken

Sambal in verschillende smaken

Omschrijving

Sambal Oelek is het simpele basisrecept, voeg wat extra olie, ui, knoflook en ketjap manis toe en je hebt Sambal Manis. Hoe je Sambal à la Hofweb maakt, dat leggen we hieronder uit :-)

Smakelijk!

Recept goed voor 1 grote pot

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

Sambal Oelek

  • 250 g rode peper
  • 2 tl zout
  • 3 el rijstazijn

Haal de kroontjes van de pepers en doe in een keukenmachine met het zout en de rijsazijn. Maal tot een grove pasta. Easy does it!
 
Maak er Sambal Manis van:

Extra bereidingstijd: 5 minuten

  • + 1 ui
  • + 2 tenen knoflook
  • + 3 el olie
  • + 50 ml ketjap manis

Hak de ui en knoflook fijn en fruit in de olie op laag vuur glazig in een koekenpan. Doe dit met de ketjap bij de pepers, zout en azijn in de keukenmachine. Maal tot een grove pasta. Deze sambal is lekker zoet en daarom wat minder pittig. 
 
Of maak er gebakken sambal à la Hofweb van:

Extra bereidingstijd: + 20 minuten bakken

  • + 1 ui
  • + 4 tenen knoflook
  • + 5 cm gember
  • + 1 citroen
  • + 30 ml ketjap manis

Hak de ui en knoflook fijn en snijd de gember in kleine stukjes. Doe dit met het citroensap en de ketjap bij de pepers, zout en azijn. Maal tot een grove pasta. Verhit 2 el olie in en pan en bak de peperpasta hierin op laag vuur in 20 minuten zacht en goudbruin. Door het bakken veranderd de smaak van de sambal; er komen extra aroma's vrij en het wordt minder pittig.