Sanne Vogels Lente Risotto met Asperges (vegan)

Sanne Vogels Lente Risotto met Asperges (vegan)
Download pdf

Het recept

Sanne Vogel, jonge moeder, veelzijdig actrice, regisseur en schrijver, is óók.... een aanstekelijk enthousiast kok. Haar eerste kookboek is zelfs een feit. En ze kookt regelmatig met Hofweb groente. "Bedankt voor jullie mooie, eerlijke voeding," schrijft ze ons in een persoonlijk mailtje. Aww.... :-) graag gedaan, Sanne!

Speciaal voor Hofweb ontwikkelde Sanne deze vegan Lente Risotto met Asperges. Smullen dus, met deze home-made special!

Bereidingswijze

Voor de Bouillon

  1. Vul een ruime pan met 800ml water.
     
  2. Schil de asperges en snijd de harde onderkant (2 a 3) centimeter eraf. Snij vervolgens de harde onderkant in dunne plakken. Gooi de schillen en onderkanten in het water.
     
  3. Bewaar de geschilde asperges in een vochtige theedoek.
     
  4. Snij de stelen en het blad van de koolrabi. Deze tezamen goed wassen en toevoegen aan het water.
     
  5. Voeg twee laurierblaadjes en twee theelepels heldere bouillonpoeder toe.
     
  6. Snij 1 gele ui fijn en voeg deze toe aan het water. Laat het geheel zachtjes koken voor 20 á 30 minuten, en pureer dan alles fijn met een staafmixer.
     
  7. Giet de groene bouillon door een zeef en gooi de overgebleven vezelprut weg. Bewaar de bouillon in een kan of fles zodat je deze makkelijk in fases aan de risotto kan toevoegen.
     

Voor de Risotto

  1. Verwarm olijfolie in een grote (gietijzeren) pan.
     
  2. Fruit de gesneden ui en knoflook, voeg dan de geschilde koolrabi in blokjes van 1cm en een snuf zout toe. Bak deze 3 minuutjes.
     
  3. Voeg de risotto rijst toe. Bak deze zo’n 2 minuutjes mee. Goed door blijven roeren zodat het niet aanbrandt.
     
  4. Voeg bouillon toe totdat de rijst en de groentes net onder water staan. Laat het geheel op een middelmatig vuurtje koken. Blijf roeren.
     
  5. Als de rijst alle bouillon heeft opgenomen, voeg je de asperge plakjes toe en zet je het geheel weer onder water met meer bouillon. Verder koken en blijven roeren.
     
  6. Zet ondertussen een pannetje water op. Als deze kookt voeg dan de asperge tops toe en laat deze voor 5 minuten koken.
     
  7. Als de rijst opnieuw bijna alle bouillon heeft opgenomen voeg je het glas witte wijn toe en laat je het zachtjes verder koken. Wederom goed blijven roeren.
     
  8. Als de rijst de wijn heeft opgenomen, voeg je de laatste bouillon toe, samen met de citroenzeste.
     
  9. Zodra de rijst de laatste bouillon ook heeft opgenomen, proef dan even of deze gaar is (mag nog wel een lekker bite hebben, niet dood koken). Mocht de rijst nog heel hard zijn, kun je nog wat extra wijn of water toevoegen tot deze gaar is en al het vocht heeft opgenomen.
     
  10. Wanneer de rijst klaar is, zet dan het vuur uit en voeg de edelgistvlokken, raapstelen, sap van de citroen, de helft van de gesneden peterselie en de bosknoflook toe. Roer alles goed door elkaar heen. Voeg nog zwarte peper toe en/of extra zout naar smaak.
     
  11. Serveer met nog wat rauwe peterselie en een aspergetop, besprenkeld met een beetje olijfolie en... smullen maar!

Sanne Vogels Lenterisotto met Asperges

Ingrediënten

  • 250 gram risotto rijst
  • 500 gram witte asperges, geschild. Je snijdt de onderste helft in plakjes van 1 cm, houd de bovenste helft heel, als garnering. En bewaar ze ondertussen in een natte theedoek
  • 1 groene koolrabi (met stengels en blad) geschild, in blokjes van 1 cm
  • 2 blaadjes laurierblad
  • 2 gele uien, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 theelepels heldere bouillon
  • 1 glas witte slobberwijn
  • 1 biologische citroen (rasp de schil en gebruik het sap)
  • halve bos platte peterselie, fijngesneden
  • halve bos raapstelen, grof gesneden
  • halve soepkom edelgistvlokken
  • 1 stengeltje bosknoflook (of bosui) fijngehakt
  • peper & zout
  • olijfolie om in te bakken
  • extra vierge olijfolie om te garneren