Schorseneer met Botersaus (vega)

Schorseneer met Botersaus (vega)

Omschrijving

Schorseneren zijn nog steeds een best wel vergeten groente, maar als je ze goed schilt, voorkookt en grilt dan krijgen ze een delicaatheid die lijkt op die van asperges. Dat inspireerde mij om een klein gerechtje te maken met deze interessante groente, maar hem wel in zijn waarde te laten.
Dit gerecht is ook heerlijk in combinatie met gerookte of gebakken zalm. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Schil de schorseneren en was ze goed. Dep ze droog en kwast ze in met wat olijfolie.
     
  2. Verhit een grilpan op het vuur. Gril de schorseneren hierin aan alle kanten op middenhoogvuur tot ze grilstrepen en hebben en zacht worden. Om ze goed gaar te krijgen heb je zo'n 15 minuten nodig, zet daarom de gril niet te hoog.
     
  3. Snipper de sjalotten en doe ze met de witte wijn in een steelpannetje. Kook de wijn tot de helft in.
     
  4. Snijd de roomboter in blokjes, en voeg al roerend beetje bij beetje toe aan de witte wijn, tot het een gebonden saus wordt. Breng op smaak met zout en peper.
     
  5. Voeg als laatste het citroensap toe.
     
  6. Verdeel de heftige blaadjes en winterpostelein over een ovalen serveerschaal. Leg de schorseneren erop en lepel de saus erover.