Omschrijving
De allereerste keer dat ik rode shan curry at, was bij een Shan vriendin die ik had leren kennen tijdens mijn onderzoeksperiode in Thailand.
Zij kan echt heel erg goed koken, maar vergat de rijst op te zetten, omdat we zo gezellig aan het kletsen waren! Dus toen de curry klaar was moesten we nog wachten tot de rijst gaar was, dat was wel even watertandend wachten!
Dat er veel tomaten in dit gerecht zitten is omdat er In Shan State (het noorden van Myanmar) groeien veel tomaten, het is een gewas dat ze ontzettend veel zelf eten en ook exporteren. De “floating” tomatoes, “drijvende tomaten tuinen" zijn door heel Azië bekend en fantastisch om een keer gezien te hebben.
Later leerde ik Phuy kennen (zie: pompoen curry gerecht auteur) en zij leerde mij om de regels die ik in mijn hoofd had over koken los te laten en te luisteren naar mijn innerlijke kook stem, dat heb ik geweten, wat een openbaring en wat ging mijn kookkunst vooruit.
Ik mocht mixen naar hartelust en dat deed ik. De Shan curry in Nederland ontstond toen Phuy en ik samen kookten, zo is er verse gember in terechtgekomen en paddenstoelen bouillon, eigenlijk hoort er gedroogde gefermenteerde soja in, een specialiteit in Shan State, die super lekker is, maar echt niet verkrijgbaar hier. Ik mocht ook royaal met sojasaus zijn. Sojasaus is een invloed vanuit China, dit wordt vooral in de gebieden die grenzen aan China veel gebruikt.
Traditioneel zou je er shan tofu door doen, maar dat is een apart recept dat ik graag een andere keer deel. Ik bedacht een versie die in Nederland makkelijk zou zijn en dus ging er gemarineerde tempeh door.
Bereidingswijze
Stoom het blok tempeh 10 minuten met een stoommandje boven de rijst voor 4 personen die je alvast op zet.
Snijd ondertussen de uien in partjes, de knoflook in dunne plakjes, rasp 8 cm gember en hak 1 handvol koriander, zowel de steeltjes als de bladeren. Snij de tomaten in halve partjes.
Doe een flinke eetlepel kokosolie in de pan en zodra het heet is, voeg de ui toe, laat een paar minuten bakken en voeg dan de knoflook toe, bak totdat ze bruin zijn.
Nu voeg je de gember, kurkuma en koriander toe, laat een minuut meebakken. Voeg dan een flinke scheut sojasaus en 1 eetlepel vegan fish sauce toe en de tomaten. Laat het zachtjes koken tot het gaar is, in ieder geval een half uur, hoe langer het zachtjes kook, hoe intenser de smaak.
Ingrediënten voor bereiding van de tempeh
1 blok tempeh
2 eetl donkere sojasaus
1 eetlepel vegan fish sauce
2 theel sambal oelek
6 cm geraspte vers gember
2 eetl ahornsiroop
eetl kokosoli
optioneel 1 teen dun gesneden knoflook
Bereiden van de Tempeh
Terwijl de curry pruttelt ga je de tempeh snijden in plakken van 3cm.
Je zet de pan op het vuur met een eetlepel kokosolie en voegt de tempeh toe als de olie heet is.
Dan bak je ze aan twee kanten lichtbruin en daarna voeg je de gember, sojasaus, vegan fish sauce, sambal en ahornsiroop toe.
Je bakt het nog een paar minuten en haalt het dan van het vuur en snijdt de plakken in drieën.
Afmaken van het gerecht
Proef de curry en kijk of er nog wat fish sauce in moet en/of een scheut ahorn siroop. Doe de tempeh door de curry en roer het even door.
Dan doe je de rijst in een kopje of schaaltje en je maakt een torentje op het midden van het bord, schep er curry overheen en strooi de koriander op de curry en rijst.