Shepherds Pie met stoofvlees

Shepherds Pie met stoofvlees

Het recept

Stoofvlees is voor de vleesliefhebber altijd een goed idee tijdens de koudere dagen. 

Met deze Shepherds Pie maak je het jezelf extra gemakkelijk; maak de puree en het stoofvlees bijvoorbeeld in het weekend, vul er een ovenschaal mee en zet hem in de koelkast. Zo heb je maandag in een half uurtje oventijd een lekker, hartverwarmend maal op tafel staan!

Indien beschikbaar, gebruik je voor dit gerecht het suddervlees uit het Soep, Braad- en Suddervleespakket van GAOS. Maar je kunt ook los te verkrijgen riblappen gebruiken.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Snijd het suddervlees (of de riblappen) in blokjes. Verhit de boter in een braadpan die bij voorkeur ook in de oven kan en bak hierin het vlees aan.
     
  2. Snijd ondertussen de prei in ringen en de ui in reepjes. Snipper de knoflook. Voeg de groenten toe aan het vlees en bak 5 minuten mee.
     
  3. Voeg de mosterd toe en roer door. Blus af met het bier. Voeg het bouillonblokje toe en zet het vuur laag. Stoof het vlees 3 uur op laag vuur zacht en gaar. Mocht het vocht te snel verdampen, voeg dan wat extra water toe.
     
  4. Begin een half uur voordat de stoof klaar is met het maken van de puree. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Doe hetzelfde met de knolselderij. Bewaar het loof.
     
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
     
  6. Zet de knolselderij en aardappel op met zoveel water dat het net onder staat en kook in 20 minuten gaar.
     
  7. Stamp de aardappelen en knolselderij met een stamper grof en voeg de boter en melk toe. Breng op smaak met peper en zout. Stamp verder tot er een mooie, grove puree ontstaat.
     
  8. Hak wat van het knolselderij loof fijn(zo'n drie steeltjes). Neem het stoofvlees van het vuur, roer het loof erdoor en schep de aardappelpuree erop.
     
  9. Rasp de Bastiaansen erover en zet de pan in de oven. Verwarm de stoofschotel tot de kaas gesmolten is en de puree een lekker korstje heeft.
     
  10. Serveer eventueel met wat crème fraîche.

Ingrediënten

  • 600 g suddervlees (of 450 g Riblappen)
  • 25 g roomboter
  • 1 Prei
  • 2 Uien
  • Knoflook
  • 1 el Mosterd
  • 1 flesje bruin Bier
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 blaadjes Laurier
  • 1 kg Aardappelen
  • 1 Knolselderij
  • 1 el roomboter
  • 100 ml karnemelk
  • 100 g Bastiaansen pikant
  • Peper en zout