Siciliaanse Caponata

Siciliaanse Caponata

Omschrijving

Caponata, de Italiaanse variant van ratatouille. Een lekkere groentestoof met maar een paar basisingrediënten: aubergines, tomaten en bleekselderij. Liefst bevat caponata een zuurtje: bijv. kappertjes in azijn. Je kunt caponata koud of warm eten, als voor- of hoofdgerecht. Marie Sophie maakte deze versie met knapperig stokbrood. Heerlijk voor een zomerse avond: fijn glaasje wijn erbij... Proost!

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1.  Verwarm de oven voor op 200 graden.
     
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de aubergine in blokken en de bleekselderij in reepjes.
     
  3. Verhit een scheut olijfolie in een stoofpan. Fruit de ui en knoflook aan en voeg de aubergine toe. Bak vijf minuten mee.
     
  4. Voeg de tomatenblokjes, de laurier en 100 ml water toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de aubergine op laag vuur sudderen.
     
  5. Snijd het stokbrood in dunne reepjes, kwast in met olijfolie. Verdeel over een bakplaat en bak in 10 minuten krokant.
     
  6. Halveer ondertussen de olijven en de tomaatjes. Snijd de vijgen in reepjes. Voeg ze samen met de kappertjes na 15 minuten toe aan de stoof.
     
  7. Hak de peterselie fijn.
     
  8. Bestrooi de stoof met peterselie en serveer met het stokbrood.