Sinaasappel Choco Tiramisu

Sinaasappel Choco Tiramisu

Omschrijving

Sinaasappels van Dani en Isa en chocola van de Chocolate Makers. Deze feestelijke producten vragen om een wel heel feestelijk gerecht. Nu ben ik gek op Tiramisu. Zeker tijdens de feestdagen hoop ik dan ook hij hier en daar voorbij komt. En als ik eraan twijfel, maak ik ‘m lekker zelf, uit voorzorg.
Tira dus, maar dan over een heel andere boeg, mag eigenlijk niet eens meer zo heten; Italianen zouden me er zelfs voor om kunnen leggen, vrees ik. (Toch waag ik het… benieuwd wat ze ervan vinden :-))

Toegevoegd: Sinaasappel(sap) en geraspte chocola erdoor en erop. Alcohol achterwege gelaten; kinderen mogen volop mee genieten deze kerst!
Persoonlijk? Smaak houdt het midden tussen stracciatella en tiramisu. Allerminst akelig toch?


Enjoy!

Bereidingswijze

1) Pers sinaasappels totdat je ca 500 ml sap hebt. Breng samen met 1 zakje agar agar aan de kook, voeg vervolgens 2 eetlepel rietsuiker toe en laat afkoelen totdat het begint op te stijven. Dit kan makkelijk een half uur duren. Even geduld dus; komt helemaal goed!
 
2) Zet 1 kopje koffie, hoe sterk hangt van je persoonlijke smaak af en of er kinderen mee eten.

3) Rasp de chocolade van 1 reep 90 g van de Chocolate makers. Ik gebruikte de Tres Hombres 40% melk variant. Daar houd ik van. Gebruik gerust een puurdere, wat je wilt.

4) Mascarpone, 2 mogelijkheden, waarbij je bij de 1e variant 500 g gebruikt en bij de 2e variant 250 g, scheelt behoorlijk in de kosten, want mascarpone is niet goedkoop.

Variant 1: 500 g mascarpone

Meng met een garde 500 g (2 bakjes) mascarpone met de chocoladerasp en het reeds afgekoelde en beginnend opstijvende sinaasappelsap tot een mooi homogeen mengsel. Let op dat het sinaasappelsap niet te stijf wordt, voordat je het mengt.

Variant 2: 250 g mascarpone met 2 opgeklopte eiwitten

Klop 2 eiwitten met 1 eetlepel rietsuiker op tot een mooie luchtige, maar stijve massa.
Meng de mascarpone met de chocoladerasp en het reeds afgekoelde sinaasappelsap tot een mooi homogeen mengsel en voeg vervolgens de eiwitten toe. Let op dat het sinaasappelsap niet te stijf wordt, voordat je het mengt.

5) Bedek een mooie aardewerken- of ovenschaal (niet te groot, ca 15 x 30 cm) met lange vingers. Iedere lange vinger drenk je ca 6 tellen (3 seconde per kant) in de koffie, die je in een plat bord hebt gegoten.
Hierover schep je de helft van het mascarpone heen. Nog een laag lange vingers en daar bovenop de rest van het mascarpone mengsel.

6) Klop de slagroom samen met 2 zakjes vanille suiker half stijf en schep op het mascarpone mengsel.

7) Folie erover en in de koelkast een paar uur laten opstijven.

8) Voor het serveren: Snijd een sinaasappel met schil in mooie dunne schijven en halveer deze. Verdeel ze over de slagroom. Rasp of krul een halve reep chocola en strooi er mooi over heen.
Uiteraard kun je ook de sinaasappel zonder schil opdienen, maar met schil ziet er mooier uit. Krijg je wel ‘vieze’ vingers van tijdens het eten natuurlijk.

Serveertip: Bij het opscheppen zorg je ervoor dat een ieder een deel krijgt met een halve sinaasappelschijf.