Snert

Snert

Omschrijving

Voor mij is Erwtensoep onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. Op sinterklaasavond stond er altijd een grote pan op het vuur te pruttelen en aten we met de hele familie soep voordat piet de cadeautjes bij de deur afleverde. Goeie herinneringen!

Zelf vind ik erwtensoep altijd lekkerder op de 2e dag, dus mijn tip; maak de soep een dag van tevoren en laat hem een nachtje staan. Als je hem dan weer opwarmt is de soep nog zachter en voller van smaak.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Doe de spliterwten in een grote soeppan met 2 liter water, de blaadjes laurier en de speklapjes, voeg een theelepel zout toe. Doe de deksel op de pan, breng aan de kook en laat 1,5 uur zachtjes koken.
     
  2. Snijd ondertussen de prei en waspenen in ringen. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd de helft van het loof fijn.
     
  3. Neem na 1,5 uur de speklapjes uit de soep en snijd ze in reepjes. Snijd de rookworst in plakjes en voeg de spekjes, rookworst en groenten weer toe aan de soep. Breng opnieuw aan de kook en laat nog zeker een uur doorkoken.
     
  4. Bestrooi de soep voor het serveren met extra selderijblad en verse peper.