Spelt Pepernoten

Spelt Pepernoten

Omschrijving

Hoe leuk is het en hoe lekker kan het zijn… gisteren met de kids wat verschillende varianten spelt pepernoten uitgeprobeerd, suikervrij; de leukste uitdaging om er ‘voldoende’ smaak aan te krijgen. Met appel-peren stroop zijn ze erg smaakvol, alleen wat zuur; moet je van houden. Met agavestroop erbij is het ook even wennen, maar een tussenweg is een mooi compromis. En dan hebben we ook nog de kokosbloesemsuiker, Arenga palmsuiker of oersuiker. Allemaal suikersoorten die beduidend meer mineralen bevatten en een minder heftige bloedsuiker werking hebben dan de biet en rietsuiker. Prima alternatieven, maar uuhh… met de komst van Sinterklaas mag het natuurlijk ook best een beetje zoet zijn, dus de rietsuiker variant mag je ook gewoon bakken hoor :-) We hebben dit heerlijke recept voor je uitgeschreven met verschillende zoeters met de aan te bevelen hoeveelheden. We hopen dat het je inspireren mag om lekker aan de slag te gaan en te experimenteren!

Bereidingswijze

  1. Meel, bakpoeder, zout en speculaaskruiden door een grote zeef in een beslagkom zeven. (kinderen vinden dit al leuk!)
  2. Koude boter in stukjes en het ei in zijn geheel erbij doen.
  3. Je gewenste suikerbron erbij doen.
  4. Deeg kneden tot een mooie soepele deeg en melk toevoegen tot de gewenste soepelheid, totdat het niet meer aan de handen kleeft. Meel toevoegen indien te nat.
  5. Oven voor verwarmen 160 – 170 graden.
  6. Mooie kleine bolletjes draaien ter grote van een knikker en naast elkaar op de bakplaat leggen met ca anderhalve cm ertussen. Je kunt ze ook iets groter maken natuurlijk, maar dan moeten ze ook iets langer bakken.
  7. In ca 15 min. gaar bakken, bij grotere iets langer (wel iets lagere temperatuur!). De pepernoten zullen hard worden tijdens het afkoelen, dus niet net zo lang bakken totdat ze hard zijn tijdens het bakken, dan worden het later kogels :-)