Stamppot Boerenkool met Aardpeer en Pastinaak

Stamppot Boerenkool met Aardpeer en Pastinaak

Omschrijving

Deze stamppot heb ik gemaakt met aardperen, pastinaak en aardappelen; wat een heerlijk volle, noot-achtige smaak krijgt de stamp hiervan!

Bereidingswijze

  1. Boen de aardappelen, pastinaak en de aardperen (met een schuursponsje?) goed schoon. Schillen mag, maar hoeft niet en zo houd je meer vitamines binnen.
  2. Snijd in gelijke groottes, maar niet te klein, hoe groter, hoe beter.
  3. Haal de blaadjes boerenkool van de steeltjes en snijd ze in kleine stukjes en was ze vervolgens.
  4. Doe de pastinaak, aardpeer en aardappel samen met het bouillonblokje in een grote pan in een laagje water. Als ze voor de helft onder water staan is het oké, liefst zo weinig mogelijk dat ze niet aanbranden. (De Boerenkool geeft namelijk ook nog kookvocht af). Boerenkool er bovenop en daar bovenop de hele worst. In een half uur op middel hoog vuur gaar koken.
  5. Fruit in een koekenpan, in een scheut olijfolie en 50 g boter, de fijn gesneden ui aan. Voeg de spekblokjes, gerookte tofu of de wokblokjes toe en bak in ca. 10 min gaar.
  6. Haal de pan van ’t vuur en giet voorzichtig het kookvocht af; een klein beetje vocht mag blijven zitten.
  7. Voeg het koekenpan mengsel en vers gemalen peper toe en stamp voorzichtig tot een mooie smeuïge massa.
  8. Eventueel kun je ook crème fraîche toevoegen.

Eet smakelijk!