Sticky Aubergines (vegan)

Sticky Aubergines (vegan)

Omschrijving

Dit gerecht heeft veel weg van een lauwwarme poké bowl en bevat alle aziatische smaken die je wil proeven. Door de combi van zout, zoet en zuur en verschillende texturen is dit gerecht spannend genoeg voor een vleeseter, en dat terwijl het helemaal plantaardig is. De dressing die hier gebruikt is voor de aubergines werkt trouwens ook heel goed met kip, máár, bij de Wauw Factory waren we team aubergine all the way!

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Doe de twee koppen witte rijst samen met drie van dezelfde koppen vol water en een snuf zout in een pan en breng aan de kook. Laat de rijst met een deksel op de pan koken tot het water verdampt is. Neem van het vuur en besprenkel met de rijstazijn. Laat vervolgens staan zónder deksel op de pan.
     
  2. Meng in een kom de sojasaus, ketjap en agavesiroop. Rasp de gember en knoflook fijn en voeg toe.
     
  3. Halver de aubergines over de lengte en snijd het vruchtvlees kruislings in, maar niet helemaal tot aan de schil. Bestrooi met een snufje zout.
     
  4. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergines op middehoog vuur, eerst 5 minten op de schilkant. Schenk vervolgens de dressing over de snijkanten en draai de aubergines om. Laat ze op laag vuur verder bakken tot de saus stroperig is en de aubergines helemaal zacht. Tussen de 5 en de 10 minuten.
     
  5. Snijd ondertussen de komkommer, radijs en wortel in reepjes. Hak de koriander grof en snijd de rode peper in ringetjes.
     
  6. Verdeel de rijst over een grote serveerschaal en meng de reepjes groenten erdoor. Leg de zachte aubergines erop en lepel de rest van de saus erover. Bestrooi met de koriander, rode peper en sesamzaadjes.