Stoof van Palmkool

Stoof van Palmkool

Omschrijving

Palmkool wordt, geheel terecht, steeds populairder. Deze herontdekte koolsoort is een echt ‘gewoon’ superfood; bulkt, net als boerenkool en veel andere brassica van de vitamines en antioxidanten.
Op zorgtuinderij De Moestuin uit Utrecht hadden ze nog Palmkool toppen staan die geoogst zijn i.v.m. de vorst en omdat de grond moet worden omgespit deze week. Ideaal om dat bij kleigrond met (een beetje) vorst te doen.

Wij bieden deze week daarom lekker veel Palmkool aan voor een heel leuke prijs!
Dit gerecht heb ik gemaakt op basis van een Ribolitta soep. Het brood erin maakt ‘m lekker ‘glad’.

Heerlijk als éénpans hoofd, maar ook prima als winters bijgerecht.

Aan de slag!

Bereidingswijze

  • Snijd het pepertje en de knoflook fijn, net als de winterwortel, bleekselderij en de rode uien, alleen dan in mooie gelijke stukjes van ca 2 x 2 cm bijvoorbeeld. Niet te grof niet te fijn.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem (waarin je lekker kunt stoven) en fruit de fijn gesneden groentes in 15 tot 20 minuten gaar met het deksel erop. Af en toe door roeren. Vijzel ondertussen een theelepeltje venkelzaad en voeg ook toe.
  • De laatste minuten laat je de tomaten, die je eerst even fijn snijdt, ook nog even mee pruttelen.
  • Los in 500 ml heet water een half blokje groentebouillon op.Week hierin de twee in stukken gescheurde stukjes (oud) brood.
  • Snijd de gewassen Palmkool in kleine stukjes en voeg samen met de uitgelekte borlottibonen en de bouillon met brood toe.
  • Nu op een zacht vuurtje nog ca. 30 minuten laten stoven met het deksel er half op. Af en toe even door roeren en kijken of er nog genoeg vocht in zit. Anders nog wat water toevoegen.
  • Eventueel pp smaak brengen met gemalen peper.