Stoofperen Cheesecake

Stoofperen Cheesecake

Omschrijving

Stoofpeertjes uit de Polder, rijkelijk Italiaanse mascarpone en crème fraîche uit de Drenthe Aa. Hmm... Steel de show met deze Stoofpeertjes Cheesecake. Dat paars is echt the bomb :-) Kost wel even wat voorbereiding, deze taart. Mag wel eens toch?

Koken, recept en fotografie: Wauw Factory

Bereidingswijze

Voorbereidend werk; de Stoofperen:

  1. Schil de peren en verwijder via de onderkant van de peer, het klokhuis met een appelboor (of als je kundig bent, met een mes).
    • Laat de peer verder in zijn geheel. Dit staat mooier op de taart!
  2. Voeg de wijn, het kaneel stokje, rietsuiker en een liter water toe aan een pan.
  3. Leg de peertjes in de pan, en breng aan de kook
  4. Laat dit geheel 3 uur op laag vuur zachtjes doorkoken
  5. Haal de peertjes uit het vocht, en laat het geheel volledig afkoelen

Gooi het kookvocht niet weg!

De Cheesecake bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden
  2. Vet de springvorm in en doe bakpapier op de bodem van de springvorm
  3. Smelt de roomboter in een steelpan, met 2 el rietsuiker, en laat koken tot de suiker is opgelost
  4. Voeg de vierkoren crunchy amandel erbij, en roer tot alle 'kruimels' bedekt zijn met een laagje boter.
  5. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm

De Cheesecake zelf:

  1. Mix de volgende ingrediënten op lage snelheid tot een egale massa:
    • De mascarpone
    • De crème fraîche
    • 50 ml van het stoofperen kookvocht
    • De suiker
    • De maizena
  2. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen in het beslag
  3. Zet de stoofperen op de bodem, verspreid zodat je bij elke taartpunt in ieder geval een stukje peer hebt!
  4. Schenk het mascarpone mengsel in de bakvorm, en strijk glad
  5. Bak de cheesecake 1,5 tot 2 uur in de voorverwarmde oven. 
    • De taart is gaar als de buitenste rand stevig is, maar de binnenkant nog trilt als je de vorm beweegt
  6. Laat de taart minstens 4 uur afkoelen, waarvan de laatste 2 uur in de koelkast.
  7. Verwijder de springvorm voorzichtig
  8. Schaaf met een dunschiller of rasp, krullen van chocolade over de taart

Geniet!