Stoofvlees bitterbal (of kroketten)

Stoofvlees bitterbal (of kroketten)

Omschrijving

Dit recept heeft best wel even wat voeten in de aarde, maar het resultaat mag er zeker zijn, deze bitterballen zijn namelijk helemaal zelf gemaakt en superlekker. Mijn tip? Maak een grote portie stoofvlees, eet de helft op en maak van de andere helft deze bitterballen. Je kan ze ook een keer maken als je tijd hebt en na het paneren invriezen, zo heb je altijd een voorraadje in de vriezer.  

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Snijd de riblappen in kleine blokjes en snipper de uien. Verhit een stoofpan op het vuur met een scheut olijfolie. 
     
  2. Bak hierin het vlees met de uien om en om aan. Voeg het bier, de laurier en de mosterd toe en roer goed. Breng op smaak met peper en zout en laat op laag vuur drie uur stoven. Roer af en toe, voeg eventueel wat extra water toe als het bijna droogkookt.  
     
  3. Laat voor de roux de boter smelten in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer tot het een bal vormt die niet meer aan de pan blijft plakken. Gaar drie minuten op laag vuur.  
     
  4. Neem het pannetje van het vuur en voeg de melk en het bouillonblokje toe. Schep ook het stoofvlees erbij (verwijder wel de laurierblaadjes). Roer goed door en blijf al roerend verwarmen tot de saus indikt. Laat goed dik worden en stort vervolgens op een ondiepe schaal. 
     
  5. Laat de ragout een half uur afkoelen, dek af en zet een nacht in de koelkast.  
     
  6. Rol er de volgende dag met natte handen balletjes van. Haal deze eerst door de bloem, dan door het losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Vanaf hier kan je ze invriezen of gelijk frituren. 
     
  7. Verwarm de frituur voor op 180 graden. 
     
  8. Frituur de bitterballen in 3-4 minuten goudbruin en gaar. Serveer met extra mosterd.