Stoofvlees met Pompoen

Stoofvlees met Pompoen
Download pdf

Het recept

Stoofvlees is heerlijk met friet of een aardappelpuree, maar door de pompoen mee te stoven maak je het hele gerecht in één pan en trekken alle smaken ook in de pompoen. De tomaten en het bier zorgen voor een smeuïge saus.

Je zou eventueel ook een vegetarische versie kunnen maken door het stoofvlees weg te laten. Het gerecht hoeft dan maar te stoven tot de pompoen gaar is. Verkruimel voor het serveren zachte geitenkaas over de stoof. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Snijd het stoofvlees in blokjes van 3 bij 3 cm. Snijd de rode ui in parten en de knoflook in plakjes.
     
  2. Verhit een flinke scheut olie in een stoofpan (bij voorkeur een gietijzeren). Bak het vlees om en om bruin in de olie. Voeg de uien en knoflook toe en bak ze mee. Voeg vervolgens de jeneverbessen en de laurier toe. Breng op smaak met zout en peper.
     
  3. Blus alles af met het flesje bier en besmeer de plakken ontbijtkoek met de mosterd. Leg ze met de mosterdkant naar beneden in de pan. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur één uur stoven. Snijd ondertussen de tomaten en de pompoen in blokjes.
     
  4. Roer na een uur de stoof door en voeg de tomaten toe. Stoof nog een uur op laag vuur. Voeg dan de pompoen toe en laat nog een half uur stoven.
     
  5. Voeg vlak voor het serveren de salie en de rozemarijn toe. 

Ingrediënten

  • 500 - 600 g stoofvlees
  • 2 rode Uien 
  • 2 tenen knoflook
  • 5 jeneverbessen
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 flesje tripel bier
  • 2 plakken Ontbijtkoek gember
  • 1 flinke eetlepel mosterd
  • 500 g tomaten
  • 1 kleine oranje pompoen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 3 takjes salie (of gedroogde indien niet beschikbaar)
  • Olijfolie, zout en peper.