Taartjes voor de állerliefste...

Taartjes voor de állerliefste...
Download pdf

Het recept

Oh - als je zó je liefde kunt uitdrukken, heb je echt geen bosje rozen meer nodig. Liefde gaat door de maag, klinkt altijd wat plat - wij zeggen liever: echt lekker eten is tegelijk tongstrelend en hartverwarmend :-)

Deze taartjes met witte chocolade en vlierbloesemsiroop maakte huiskok Marie Sophie speciaal voor Moederdag - maar zijn altijd inzetbaar voor als je iemand in het zonnetje wil zetten. Met eetbare lavendelbloempjes en rozenblaadjes: wie verwen jij hiermee?

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Snijd de roomboter in blokjes.  Meng de bloem en zout met de roomboter in een keukenmachine tot een kruimelig deeg. Voeg de crème fraîche toe en meng in de keukenmachine tot een samenhangende bal. Er mogen nog stukjes boter in zitten.
     
  2. Wikkel in plasticfolie en leg het deeg een uur te rusten in de koelkast.
     
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
     
  4. Rol het deeg uit en snijd er stukken van, groot genoeg voor de vormpjes. Vet de vormpjes in met wat olie en bekleed met het deeg, snijd de randjes af. Leg op elk deegbakje een stukje bakpapier en vul met de blindbakvulling.
     
  5. Zet de vormpjes in de oven en bak 20 minuten met de blindbakvulling, verwijder dan het bakpapier met de vulling en bak in nog 10 minuten bruin. Laat de tartelettes helemaal afkoelen.
     
  6. Breng ondertussen de slagroom met de honing tegen de kook voor de ganache. Hak de witte chocolade grof en doe in een kom.
     
  7. Schenk de slagroom over de witte chocolade en laat even staan, zodat de witte chocolade iets kan smelten, roer daarna tot een gladde ganache. Voeg als laatste de roomboter toe en roer tot het glad is. Laat de ganache iets afkoelen.
     
  8. Schep de ganache in de tartelettes, maar doe ze niet helemaal vol. Laat hard worden in de koelkast. Maak ondertussen de gelei.
     
  9. Meng de agarantha met de 50 ml limonadesiroop tot alles is opgelost. Voeg het water toe en breng het geheel in een klein pannetje aan de kook. Laat twee minuten doorgaren. Neem van het vuur en schenk in een platte ovenschaal, zodat het sneller kan afkoelen, laat 20 minuten afkoelen op het aanrecht, maar houd in de gaten dat de gelei nog niet te dik wordt, roer hem af en toe door.
     
  10. Schenk een dun laagje gelei op de chocolade ganache. Bestrooi met de gedroogde rozenblaadjes. Laat nog 3 uur helemaal opstijven in de koelkast. Et voilà :-) allerliefste taartjes!

Ingrediënten


Let op de rusttijden en het opstijven: het deeg moet 1 uur rusten en het taartje met de gelei moet uiteindelijk zo'n 3 uur opstijven in de koelkast.

Voor de bodem:

  • 90 g koude roomboter
  • 175 g bloem
  • Snufje zout
  • 120 g crème fraîche
  • 6 tartelette vormpjes, (kleine taartvormpjes) 10 cm doorsnee
  • Bakpapier + blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen)

Voor de witte chocolade vulling:

  • 50 g slagroom
  • 1 tl honing (7 g)
  • 100 g witte kookchocolade (vivani)
  • 1 el roomboter (15 g)

Voor de lavendel-rozen gelei bovenop:

  • ½ zakje Agaranta
  • 50 ml Bellevoir Rose & Elderflower
  • 125 ml water
  • 1 tl gedroogde lavendel
  • ½ zakje gedroogde rozenknopjes