Tarte Tatin met Pruimen en grove Amandelspijs

Tarte Tatin met Pruimen en grove Amandelspijs

Omschrijving

Deze Tarte Tatin oogt misschien een beetje slordig, maar net als crumble smaken de rommeligste gerechten vaak het beste. De pruimen worden heerlijk zacht door het karamelliseren en de amandel laag geeft deze taart een herfstige twist.

Heb je meer pruimen in huis? Gebruik dan ook gerust halve in plaats van partjes. Ook appels en peren zijn een goede optie voor deze taart. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Snijd de boter in blokjes. Kneed snel met de bloem, het zout, de eierdooier en het citroensap tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en leg een half uur te rusten in de koelkast.
     
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
     
  3. Doe voor het spijs de amandelen in de keukenmachine en maal tot kruimels. Voeg de honing ( of Agave siroop) en het eiwit toe en maal tot een grove pasta. 
     
  4. Snijd elke pruim in acht parten.
     
  5. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet in met flink wat boter, bestrooi met de rietsuiker. 
     
  6. Leg de pruimenpartjes in een waaiervorm op de bodem van de springvorm en verdeel de amandelpasta erover. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit ter grootte van de springvorm. Leg het deeg op de amandelpasta en druk de randjes aan. 
     
  7. Bak de taart in het midden van de oven in 30 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is en de karamel aan de randen omhoog komt borrelen.
     
  8. Laat iets afkoelen in de vorm, haal de springvorm eraf en keer om op een bord. Lekker met een klodder slagroom, creme fraiche of vanille ijs.