Omschrijving
Dit gerecht komt uit Noordoost Thailand, waar ze geen wortels maar groene papaya gebruiken en er ook garnalen doordoen. Som Tam is geëvolueerd naar meerdere versies in heel Thailand, die elk de unieke culinaire tradities en lokale invloeden laten zien.
Deze diversiteit is fantastisch voor iedereen die van koken houdt, maar benadrukt ook vooral de culturele rijkdom van de Thaise keuken. Som Tam wordt in Noord Thailand vaak in combinatie gegeten met kleefrijst (khao niao) en gegrilde kip (kai yang).
Ik zelf at in Thailand altijd de vegetarische versie en in Nederland ben ik gaan experimenteren met seizoensgroenten om te kijken hoe ik deze verrukkelijke salade ook hier kon eten. Toen ik de We women foundation oprichtte ben ik in Noord Thailand gaan wonen en naast al het Birmese eten, ben ik natuurlijk ook heel veel Thaise gerechten gaan eten.
Deze salade is er een die je op iedere straathoek vindt in heel Thailand en bijna iedereen in Nederland vindt het een lekkere salade. Het is een waar feest voor je smaakpapillen: zuur, pittig en zoet wisselen elkaar af en het fijne is, de salade is vrij simpel om te maken en ook nog eens super gezond!
We Women Foundation en hoe je kunt doneren
Deze en meer gerechten van Ursula en Phyu zijn gemaakt in het kader van de We Women Foudation, een kleine, persoonlijke organisatie die werkt aan het verbeteren van vrouwenrechten uit etnische minderheidsgroeperingen in Myanmar, met als doel om meer vrouwen in leiderschapsposities te helpen.
We Women gelooft in de samenwerking met de lokale bevolking om er zo voor te zorgen dat vrouwen zelf het voortouw nemen in de hervormingen van Myanmar.
