Ursula's Thai Carrot Som Tam Salade

Ursula's Thai Carrot Som Tam Salade

Omschrijving

Dit gerecht komt uit Noordoost Thailand, waar ze geen wortels maar groene papaya gebruiken en er ook garnalen doordoen. Som Tam is geëvolueerd naar meerdere versies in heel Thailand, die elk de unieke culinaire tradities en lokale invloeden laten zien.

Deze diversiteit is fantastisch voor iedereen die van koken houdt, maar benadrukt ook vooral de culturele rijkdom van de Thaise keuken. Som Tam wordt in Noord Thailand vaak in combinatie gegeten met kleefrijst (khao niao) en gegrilde kip (kai yang).

Ik zelf at in Thailand altijd de vegetarische versie en in Nederland ben ik gaan experimenteren met seizoensgroenten om te kijken hoe ik deze verrukkelijke salade ook hier kon eten. Toen ik de We women foundation oprichtte ben ik in Noord Thailand gaan wonen en naast al het Birmese eten, ben ik natuurlijk ook heel veel Thaise gerechten gaan eten.

Deze salade is er een die je op iedere straathoek vindt in heel Thailand en bijna iedereen in Nederland vindt het een lekkere salade. Het is een waar feest voor je smaakpapillen: zuur, pittig en zoet wisselen elkaar af en het fijne is, de salade is vrij simpel om te maken en ook nog eens super gezond!

We Women Foundation en hoe je kunt doneren

Deze en meer gerechten van Ursula en Phyu zijn gemaakt in het kader van de We Women Foudation, een kleine, persoonlijke organisatie die werkt aan het verbeteren van vrouwenrechten uit etnische minderheidsgroeperingen in Myanmar, met als doel om meer vrouwen in leiderschapsposities te helpen.

We Women gelooft in de samenwerking met de lokale bevolking om er zo voor te zorgen dat vrouwen zelf het voortouw nemen in de hervormingen van Myanmar.

Lees meer over We Women en doneer >>

Bereidingswijze

  1. Haal de draadjes van de boontjes en snijd ze in stukjes van 4cm, kook ze gaar.

  2. Rasp de wortels en doe ze in een saladeschaal. Snijd de tomaten en smalle partjes, snij de knoflook in dunne plakjes en snij de rode peper in smalle plakjes (haal de zaadjes eruit als je de salade niet te pittig wilt maken). Hak de koriander fijn. Doe alle gesneden ingrediënten in de salade schaal en roer door elkaar.

Dressing ingrediënten:

  • 2 eetl shoyu sojasaus

  • 2 eetl vegan fish sauce

  • 1 eetl appelazijn

  • 1 eetl limoensap

  • 1 1/2 eetl ahornsiroop (of acacia honing)

  • 1 kleine rode peper (of naar smaak)

  1. Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen, het pepertje snij je in dunne plakjes en doe je er ook doorheen (haal de zaadjes eruit als je de dressing minder pittig wilt maken).

  2. De dressing doe je net voordat je de salade gaat serveren erover heen en je mengt alles goed door elkaar, dan strooi de de pinda's erover.

  3. Je serveert dit met rijst, als bijgerecht bij een curry (bijvoorbeeld bij Ursula's Northern Thai Yellow Curry)