Jo's Tomatenchutney

Jo's Tomatenchutney

Omschrijving

Het recept is goed voor ca. 750 g Chutney. 

Receptuur & koken: Jo Leemker & Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Breng een grote pan water aan de kook en zet er een kom met (ijs)water naast.
     
  2. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in en dompel ze 10 seconden in het kokende water. Leg ze vervolgens in het ijswater. Neem de tomaten uit het ijswater en pel het velletje eraf. Snijd ze in stukjes.
     
  3. Verhit de ghee, boter of olie in een pan en zet de vlam laag.
     
  4. Hak de pepertjes (zonder zaadlijsten) fijn en rasp de gember. Let op, zijn het grote pepers, dan minderen. Beter later nog wat pit naar smaak toevoegen, dan in eerste instantie teveel erin verwerken.
     
  5. Voeg de kaneelstok, de laurierblaadjes, kruidnagels, komijnzaad, pepertjes en gember toe en bak kort, tot je de kruiden ruikt.
     
  6. Voeg de tomaten toe. Laat 25 minuten pruttelen zonder deksel op laag vuur. Roer regelmatig zodat de boel niet aanbrand.
     
  7. Voeg de kurkuma, palmsuiker, citroensap en zout toe en draai het vuur iets hoger. Kook de chutney in tot de gewenste (jam)dikte.