Mari Maris' Tuinbonen met aardappelgratin

Mari Maris' Tuinbonen met aardappelgratin

Omschrijving

Gratineren is (niets meer en niets minder dan) ‘voorzien van een mooi bruin korstje’. Dat moet lukken, Mari :-) Zeker met jouw tips voor de voorbereiding! Maak een luchtige aardappelpuree volgens Mari's basisrecept hieronder. Liever een aardappelgratin met schijfjes aardappel? Kook de aardappels dan iets korter en snijd de aardappels in schijfjes, volg verder het recept.

En die zelfgemaakte salie-olie van Mari combineert inderdaad ideáál met verse tuinbonen. Heb je eenmaal een flesje staan, dan zul je ‘m zeker vaker inzetten in de keuken. Salie olie is ook heerlijk bij verse tomaten, kip, of pompoen. Smakelijk eten allemaal!

Recept: Mari Maris, uit: 'Mari Plukt de Dag'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie bij de boer: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze goed uitdampen. Zet de lege pan terug op laag vuur. Voeg melk, knoflook, boter en peper & zout toe. Laat een paar minuten trekken en stamp dan de aardappelen erdoor, of knijp ze er met de pureeknijper in. Dat geeft een mooi gladde puree, maar soms vind ik grove puree prettiger en stamp ik juist slordig, zodat er nog wat stukjes aardappel in blijven zitten. Maak verder op smaak met peper & zout.
     
  2. Voeg als de puree nog niet smeuïg genoeg is extra boter of een lepel crème fraîche toe. Draai het vuur uit en meng er het ei door om de puree luchtiger te maken.
     
  3. Stamp en meng niet langer dan nodig. Hoe langer u de aardappelen bewerkt, hoe groter de kans dat het zetmeel zich omzet tot behanglijm. Dat is tegelijk ook de hele goede reden om aardappelen niet in de keukenmachine te gooien en ze ook liever niet met de staafmixer fijn te maken.
     
  4. Maak de gratin met 2 extra handen geraspte kaas, met de fijngehakte blaadjes van zeker 10 takjes tijm én met de fijne rasp van 1 citroen.
     
  5. Hofweb Tip: strooi de kaas, de tijm en de citroen over de aardappelpuree heen en zet 'm in de oven tot er een mooi bruin korstje ontstaat.
     
  6. Dop terwijl de gratin in de oven staat op uw gemak de tuinbonen. Zet de tuinboonpeulen op met koud water en hysop. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken. Schep de peulen uit de ‘soep’ of –andersom – schenk het vocht door een vergiet in een andere pan (we willen het kookvocht houden).
     
  7. Blancheer de tuinbonen in het hete peulenvocht beetgaar, schep ze uit het water en laat ze goed uitdampen (het vocht kunt u bewaren).
     
  8. Veeg de pan droog en fruit er op middelhoog vuur de knoflook in met een beetje olie. Voeg als hij glazig is de salie toe, en na 30 seconden de bonen. Druppel er citroensap over, schud goed door elkaar en maak op smaak met peper en een klein beetje zout.
     
  9. Schep de tuinbonen in een halve maan op borden en strooi er een kneepje zeezout over. Schep er een blokje gratin naast, geef de rest apart.

Zo maak je de salie-olie:

  1. Ris de blaadjes van de takjes salie. Doe de houtige takjes weg, ze geven een bittere smaak af. Hak de blaadjes fijn, doe ze in een pannetje met dikke bodem en schenk er olie op tot ze helemaal onderstaan. Zet op een sudderplaatje, of zelfs een theelichtje. Hoe langzamer het gaat, hoe beter (haal in elk geval van het vuur als er fijne belletjes opstijgen, laat dan afkoelen en warm daarna weer op).
     
  2. Laat de afgekoelde olie 1 dagje staan. Schenk dan door een zeefje in een schone fles. Druk de blaadjes goed uit met de achterkant van ene lepel, want in de blaadjes zit nu de smakelijkste olie.