Tuinbonen Burger á la Marie

Tuinbonen Burger á la Marie

Omschrijving

De lekkerste vegetarische burgers maak je gewoon zelf. De basis van deze vegaburger bestaat uit gekookte aardappels en verse tuinboontjes (= eiwitten!) die je samen met paneermeel en shoarmakruiden op smaak en textuur brengt. Om ze steviger te maken, zet je de burgertjes die je gevormd hebt, een halfuur in de koelkast voor je ze in de koekenpan bakt.

Tip: Serveer de tuinbonenburgers eens zónder klassiek hamburgerbroodje, maar met gekookte rijst of pasta, en een groene salade. De hoeveelheden hieronder zijn genoeg voor vier personen.

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Snijd de nieuwe aardappel in blokjes en breng in ruim water aan de kook. Kook de blokjes in 15 minuten gaar. Voeg na 10 minuten de tuinbonen toe om mee te koken.
     

  2. Giet de aardappelen en tuinbonen af en laat iets uitdampen. Prak vervoglens tot een grove puree. Laat een half uur afkoelen.
     

  3. Maak ondertussen de pesto. Pel de knoflook en hak de munt grof. Voeg met de rucola, het komijnzaad, citroensap, de walnoten en de olijfolie toe aan de beker van een staafmixer en maal tot een grove pesto. Zet weg tot gebruik.
     

  4. Voeg vervolgens de paneermeel, shoarmakruiden en ei toe aan de aardappel-tuinbonen puree en breng op smaak met zout en peper. Vorm er met natte handen burgers van en haal door de bloem. Leg de burgers op een bordje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
     

  5. Snijd de uien in ringen en schaaf de wortels met een kaasschaaf tot linten. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien op middelhoog vuur zacht. Verhit een flinke scheut olijfolie in een andere koekenpan en bak hierin de tuinbonenburgers in 5 minuten per kant op middelhoog vuur krokant en bruin.
     

  6. Snijd de broodjes open en besmeer met de pesto. Leg er rucola op en vervolgens de tuinbonenburger. Schep de gebakken uien en de wortelreepjes erop, maak af met nog meer rucola en pesto. Serveer warm.

Tip: geef deze burger extra pit met 50 gram verkruimelde blauwe kaas.