Uit 'De Groentebijbel': Knolvenkel met Kip en Dragon

Uit 'De Groentebijbel': Knolvenkel met Kip en Dragon

Omschrijving

Venkel heeft een delicate aromatische anijsgeur. De smaak is friszoet. Gegaarde venkel is tongstrelend en smelt op de tong, rauw heeft de venkel wat meer pit. Snij voor gebruik het kontje af. Als je de venkel door midden snijdt, kan je eventueel de harde kern er uitsnijden.

Hmmm.... verse Venkel: goede reden om dit recept uit Mari Maris' Groentebijbel eens te maken! Marie Sophie ging voor ons aan de slag. Resultaat? Oordeel zelf :-)

Recept: Mari Maris, de Groentebijbel

Koken: Marie Sophie
Fotografie: Mees
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Braad de kip of kippenbouten rondom goudbruin. Giet een beetje van het vrijgekomen vet in een tweede braadpan.
     
  2. Zet hierin ui, knoflook en venkel aan met de dragon.
     
  3. Blus af met witte wijn tot de venkel net onderstaat en maal er peper & zout over. Breng aan de kook en draai het vuur lager.
     
  4. Leg de kippenbouten erop en zet een deksel schuin op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Laat op laag vuur garen (een hele kip, afhankelijk van de maat van de kip, gaart in 30 tot 90 minuten). Je kunt de kippenbouten ook met de groenten in een oven van 180 °C garen. Bedruip de kip dan regelmatig met het braadvocht uit de pan.
     
  5. Zet als de kip gaar is de tomaat aan in een steelpannetje. Giet er voor de tomaat kleurt braadvocht op.
     
  6. Breng aan de kook en laat even koken. Voeg dragon, peper & zout en eventueel room toe. Serveer bij de venkel en kip.
     

Mari's tips: "Deze venkel met kip combineert goed met rijst of risotto. Of voeg tegelijk met de ui partjes aardappel toe."