Hugh's Tarte Tatin met Rode Bietjes

Hugh's Tarte Tatin met Rode Bietjes

Omschrijving

Een klassieke tarte tatin is natuurlijk gemaakt met appels. Maar het principe van karameliseren van lekkere, ronde, zoete dingen, deze bedekken met bladerdeeg en dan de boel op z'n kop draaien, werkt net zo goed met deze hartige versie.

De vinaigrette met sjalotjes of bosui, maakt van deze tarte een echte traktatie!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het bladerdeeg uit. Neem een ovenvaste koekenpan of taartvorm van ongeveer 20 cm diameter, leg deze op zijn kop op het deeg, en snijd eromheen. Verpak de deegcirkel en leg deze in de koelkast.

  2. Verwarm de boter en 1 eetlepel olijfolie samen in de koekenpan (of taartvorm). Voeg de appelazijn, suiker en wat zout en peper toe. Roer goed, doe de plakjes bietjes erbij en schenk het sap erin. De Bietjes moeten allemaal net in de vorm passen, dus voeg er, zo nodig, een paar extra toe. Dek de pan/taartvorm af met aluminiumfolie, zet in de oven en laat daar 30-40 minuten in staan, tot de Bietjes zacht en gaar zijn.

  3. Haal de pan/taartvorm uit de oven en leg de plakjes biet erop. Leg de cirkel bladerdeeg eroverheen, druk deze aan en stop de randen in, langs de zijkant van de vorm. Zet terug in de oven en laat 20 minuten bakken, tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin is.

  4. Laat de tarte 15 minuten afkoelen in de pan en keer hem dan om door een bord op de taartvorm te leggen en dit geheel om te draaien. Als er bietensap in de pan is overgebleven, schenk dit dan over de Bietjes.

Voor de vinaigrette

  1. Doe de ingrediënten voor de vinaigrette - sjalotjes, mosterd, appel azijn, koolzaadolie, snufje suiker en de peterselieblaadjes - in een leeg jampotje, breng op smaak met zout en peper en schud goed om er een geheel van te maken. Verdeel dit over de tarte-tatin en dien op.

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall

Hugh Fearnley-Whittingstall ken je misschien van het Britse televisieprogramma River Cottage. Hij predikt biologische seizoensproducten en is milieuactivist. Daarnaast schreef hij de nodige bestseller kookboeken met groenten in de Hoofdrol. Uit het geweldige kookboek VEG! plukten we dit gerecht.

Koken & Fotografie: Kruimel.