Uit Veg!: Tarte Tatin van Bosbietjes

Uit Veg!: Tarte Tatin van Bosbietjes
Download pdf

Het recept

Nee, geen smoesjes meer: als je nog nooit een tarte tatin hebt gemaakt, grijp deze kans :-) Met dit recept uit 'Veg!' van River Cottage ga je zeker niet de mist in.

"Een klassieke tarte tatin is natuurlijk gemaakt met appels. Maar het principe van karamelliseren van lekkere, ronde, zoete dingen, deze bedekken met bladerdeeg en dan de boel op zijn kop draaien, werkt net zo goed met deze hartige versie. De vinaigrette met sjalotjes of bosui, maakt van deze tarte een echte traktatie."

Recept & tekst: Hugh Fearnley-Whittingstall, River Cottage

Koken: Marie Sophie
Fotografie: Mees
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het bladerdeeg uit. Neem een ovenvaste koekenpan of taartvorm van ongeveer 20 cm diameter, leg deze op zijn kop op het deeg, en snijd eromheen. Verpak de deegcirkel en leg deze in de koelkast.
     
  2. Verwarm de boter en de olie samen in de koekenpan (of taartvorm). Voeg de appelazijn, suiker en wat zout en peper toe. Roer goed, doe de gehalveerde bietjes erbij en schenk het sap erin. De Bietjes moeten allemaal net in de vorm passen, dus voeg er, zo nodig, een paar extra toe. Dek de pan/taartvorm af met aluminiumfolie, zet in de oven en laat daar 30-40 minuten in staan, tot de Bietjes zacht en gaar zijn.
     
  3. Haal de pan/taartvorm uit de oven en leg de halve Bietjes netjes met de snijkant naar boven. Leg de cirkel bladerdeeg eroverheen, druk deze aan en stop de randen in, langs de zijkant van de vorm. Zet terug in de oven en laat 20 minuten bakken, tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin is.
     
  4. Laat de tarte 15 minuten afkoelen in de pan en keer hem dan om door een bord op de taartvorm te leggen en dit geheel om te draaien. Als er bietensap in de pan is overgebleven, schenk dit dan over de Bietjes.
     
  5. Doe de ingrediënten voor de vinaigrette in een leeg jampotje, breng op smaak met zout en peper en schud goed om er een geheel van te maken. Verdeel dit over de tarte-tatin en dien op.

Ingrediënten

  • 250 gram bladerdeeg
  • een klontje boter
  • 1 el koolzaad- of olijfolie
  • 2 tl appelazijn
  • 2 tl zachte bruine suiker
  • ongeveer 300-400 gram (bos)Bietjes, golfbalformaat, in ieder geval niet groter dan een kleine appel, schoongeboend en gehalveerd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de vinaigrette:

  • 1 of 2 sjalotjes of 3 of 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 1 tl mosterd
  • 1 el appelazijn
  • 4 el koolzaadolie
  • snufje suiker
  • handjevol Peterselieblaadjes, fijngesneden