Vegan Erwtensoep uit de Hooikist

Vegan Erwtensoep uit de Hooikist

Omschrijving

Erwtensoep is zo’n recept wat normaal uren op het vuur moet pruttelen. Maak nu een vegan-variant in de hooikist, ecostoof of in je bed.

Recept: Marie-Sophie Wigbers
Foodstyling: Karin Schuitema en Sandra Stijf namens Marie-Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart 

Bereidingswijze

  1. Was de spliterwten en laat een nacht wellen. door ze te laten wellen hebben ze al vocht opgenomen en worden ze sneller zacht tijdens de ecostoof bereiding. 

  2. Snijd de knolselderij, wortel en aardappel in gelijke blokjes van 1 cm. snipper de ui, hak het selderij loof grof. 

  3. Verhit olie in een koekenpan en fruit hierin de groenten 10 minuten al omscheppend aan. bestrooi met zout en peper. Giet de spliterwten af en voeg toe met de laurier en de helft van de selderij. voeg zoveel warm water toe dat alles net onderstaat en schep de bouillonpoeder erbij. Breng de soep aan de kook. Laat 20 minuten doorkoken en roer goed door. breng op smaak met wat zout en peper. 

  4. Doe de deksel op de pan en zet in de hooikist, ecostoof of ingepakt in een theedoek in bed. laat 2,5 uur staan.

  5. Snijd vlak voor het serveren de rode ui in reepjes en de kastanjechampignons in plakken. verhit olijfolie in een koekenpan en bak op hoog vuur goudbruin. voeg zout, peper en 2 el agavesiroop toe en laat karamelliseren. snijd de worst in plakken en bak kort mee.

  6. Roer de soep uit de ecostoof goed door. serveer met de gebakken paddenstoelen en uien voor een extra hartige twist.