Vegan Pruimen Frangipane Taart

Vegan Pruimen Frangipane Taart

Omschrijving

Deze vegan pruimentaart is goddelijk! Je zou het het echt niet zeggen, dat de knapperige bodem zonder eieren of melk is gemaakt. Het alternatief? Kokosmargarine! De vulling is een echte 'frangipane', gemaakt met amandelmeel, maizena en suiker. Hmmm... geniet nog éven van de pruimentijd :-)

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem, suiker en het zout voor de bodem in een kom en mix goed door. Verdeel in kleine blokjes (of schepjes) de cocovit door de bloem en kneed er snel en kort met je handen een kruimelig deeg van.
     

  2. Voeg 3 eetlepels water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Er mogen nog stukjes boter en bloem in zitten. Het hoeft geen glad deeg te zijn. Pak het deeg in in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
     

  3. Laat voor de amandelvulling de cocovit smelten in een steelpannetje. Roer de suiker, amandelmeel en maizena door elkaar en schenk de boter erbij. Meng tot een plakkerig deegje.
     

  4. Halveer de pruimen en ontpit ze. Snijd elke halve pruim in vier parten.
     

  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
     

  6. Vet een quiche of springvorm in met wat olie en bestrooi met wat bloem. Schud het overtollige bloem er weer uit.
     

  7. Rol het gekoelde deeg uit tussen twee bakpapiertjes tot een lap van 0,5 cm dikte. Verwijder het bakpapier aan een kant en leg het deeg met die kant naar onderen in de bakvorm. Druk goed aan zodat het deeg overal tegen de randjes zit. Haal het tweede vel bakpapier er ook af.
     

  8. Verdeel de amandelvulling over de bodem en schik hierop de partjes pruimen. Vouw het overhangende deeg terug naar binnen en knijp het een beetje samen.
     

  9. Bak de taart in de oven in 45 minuten goudbruin en knapperig.

Tip: ook héul lekker als toetje met een bol vanille ijs :-)

Koken en receptuur: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees vd Ekart