Winterse ovenschotel met zoete aardappel

Winterse ovenschotel met zoete aardappel

Omschrijving

Dit recept is een geweldige winterse ovenschotel bomvol groenten. Het is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver, maar ik maak dit recept al een tijdje op mijn eigen manier.     

Bereidingswijze

  1. Schil de bataten en snijd in grove stukken. 
  2. Plaat een ruime ovenschaal in de oven op 180 graden, met een scheut olijfolie. 
  3. Schil de ui en verwijder met een mes de draden van de bleekselderij. 
  4. Snijd de ui, bleekselderij en wortel in kleine blokjes. 
  5. Zet een zware pan op het vuur met een scheut olijfolie en fruit hierin de ui, wortels en bleekselderij aan op een middelhoog vuur.
  6. Pers twee van de tenen knoflook met een knoflookpers (als je deze niet hebt, snijd de knoflook dan zo fijn mogelijk) boven de pan.
  7. Voeg de tijm en korianderpoeder aan de pan toe en laat het geheel zachtjes fruiten tot het geheel zacht is.
  8. Snijd ondertussen de champignons en gedroogde tomaten in stukken en voeg aan de pan toe. 
  9. Voeg gelijk ook de balsamico en nog twee eetlepels olijfolie toe, en laat het geheel nog 10 minuten koken
  10. Na 10 minuten voeg je de wijn, kikkererwten en linzen toe. Je hoeft deze niet eerst uit te laten lekken.
  11. Laat nog even het geheel iets indikken, en voeg dan de peterselie toe, en breng de pan op smaak met peper en zout. 
  12. Schep het mengsel over in een andere ovenschaal
     
  13. Na 45 minuten zijn de bataten zacht, mogen ze uit de oven gehaald worden en samen met een klont boter worden gestampt. Deze puree kun je zelf zo fijn/grof maken als je wilt.
  14. Schep de puree over het mengsel in de ovenschaal van stap 12, en strijk het geheel glad.
  15. Meng in een kom:
    • het broodkruim (eventueel paneermeel, die in de ingrediëntenlijst staat)
    • peper en zout
    • een uitgeperst (of fijn gesneden) teentje knoflook
    • olijfolie
    • rasp van een halve sinaasappel
    • naalden van de takjes rozemarijn
  16. Strooi dit mengsel nu over de laag puree, en zet nog 15 minuten in een oven van 200 graden.

Eet lekker!