Vegan menu met rulle Linzensaus

Vegan menu met rulle Linzensaus

Omschrijving

Dit is een werkelijk geweldig menu! De linzensaus heeft heel veel bite en zelfs de structuur en smaak van rul gehakt. Voor de vleeseter een must, voor de vegetariër of veganist gewoon erg lekker! Ik 'bedacht' het menu een jaar geleden, maar heb 'm afgelopen week toch weer wat veranderd, fijngeslepen zeg maar. Ook onze kinderen eten de saus met groot plezier. 

Wat ik me afgelopen week realiseerde is, dat als je minder dierlijke producten eet, je vrijwel automatisch meer plantaardige producten eet, waar meer vezels in zitten. En hoe meer vezels, hoe fijner de spijsvertering. Nou goed, een bijkomstigheid, maar wel een fijne voor veel mensen, zeker met zittende beroepen. Dit gerecht barst van de vezels, plantaardige eiwitten (rijst, noten en linzen) en de vetten haal je uit de olijfolie en de noten.

Extra groente tip: Uiteraard kun je de linzensaus aanvulle met lekkere groentes zoals wortel, prei of broccoli. 

Recept & Foto: Lambertus

Bereidingswijze

Bereiding Rijst en Linzen-saus:

  1. Kook de rijst volgens de verpakkingsvoorschriften.
     
  2. Kook de linzen in een pan met ongezouten water gaar (15-20 min). Na 10 minuten voeg je het bouillonblokje toe.
     
  3. Snijd de uien, en fruit ze in een pan met dikke bodem aan in wat olijfolie.
     
  4. Pers de knoflook en verse gember en voeg toe.
     
  5. Voeg de volgende kruiden toe aan de pan, en bak 10 min al roerend door:
    • Komijnpoeder
    • Kaneelpoeder
    • Paprikapoeder
    • Kurkuma poeder
       
  6. Voeg de tomatensaus toe, en wat zwarte peper, en laat 5 minuten doorpruttelen.
     
  7. Als de linzen gekookt zijn, kun je deze toevoegen aan de pan met alle kruiden, tomatensaus en ui.
     
  8. Laat het geheel nog 5 minuten doorkoken, en breng eventueel verder op smaak met wat ketjap

Bereiding van de Winterpostelein en/of Veldsla Salade

  1. Meng de olijfolie samen met een uitgeperste citroen in een beker.
     
  2. Snij de gemberwortel fijn, of pers dit in een knoflookpers, en voeg het toe aan het olie-mengsel.
     
  3. Voeg 1 el rijsttroop en wat vers gemalen peper toe aan de dressing, en meng het geheel goed.
     
  4. Haal de wortels van de winterpostelein en/of veldsla, en was de sla.
     
  5. Rasp twee schone winterwortels fijn, en voeg toe aan de sla.
     
  6. Rooster in een 'droge' koekenpan de (gehakte) noten aan, en voeg ook deze toe aan de salade.
     
  7. Schil de sinaasappels en snijd in kleine partjes, en verdeel over de salade

Eet smakelijk!