Mosterd-kaassaus + Witlof & variatietips (vega)

Mosterd-kaassaus + Witlof & variatietips (vega)

Het recept

Groenten zijn van zichzelf natuurlijk al heel erg lekker, maar soms is het fijn om ze net wat extra's te geven, bijvoorbeeld met een kaassausje. En dat maak je nu heel makkelijk zelf.  Deze kaassaus is trouwens niet alleen lekker over de witlof, maar ook over bloemkool of broccoli, als warme dip voor brood en rauwe groenten en als vervanger van bechamel over de lasagne. Experimenteer ook vooral met verschillende soorten kaas en kruiden, zolang de verhouding boter, bloem, melk en kaas maar ongeveer gelijk blijft.  

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Breng een pan water met een flinke snuf zout aan de kook.  
     
  2. Snijd de kontjes van de witlof en halveer ze. Haal eventueel de buitenste bladeren weg als deze bruin zijn. Ik laat de harten altijd zitten, zo blijft alles bij elkaar. 
     
  3. Blancheer de witlof in 10 minuten gaar.  
     
  4. Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een steelplannetje en voeg hieraan de knoflook en mosterd to, breng op smaak met zout en peper; roer goed. Voeg de bloem toe en roer tot een bal die loslaat van de pan. Neem de pan van het vuur en giet de melk erbij. Roer met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Zet terug op het vuur en verwarm de saus al roerend tot deze begin in te dikken, doe dan de kaas in vier delen erbij, roer steeds tot alle kaas is opgenomen. Houd warm op laag vuur.  
     
  5. Hak de bosui fijn. Giet de witlof af en laat iets uitstomen. Leg in een schaal. Verdeel de kaassaus erover en bestrooi met bosui en wat verse peper.  
     
  6. Serveer bijvoorbeeld met aardappeltjes en een stukje vlees.   

Ingrediënten

  • 750 g witlof  
  • 20 g Boter 
  • 20 g Bloem 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 el mosterd  
  • 250 ml Melk 
  • 100 g Geraspte kaas  
  • 3 stengels bosui
  • zwarte peper