Witte Bonenfalafel met Bulgursalade en Tzaziki (vega)

Witte Bonenfalafel met Bulgursalade en Tzaziki (vega)

Omschrijving

Falafel wordt meestal gemaakt van kikkererwten, maar kan ook heel goed bereid worden met andere bonen, vandaar dit recept waarin er geen kikkererwten gebruikt worden, maar witte bonen! Zelf houd ik altijd heel erg van platboord, maar op een vakantie in Berlijn at ik laatst op een streetfoodmarktje falafels in combinatie met een frisse salade van bulghur, komkommer en peterselie. Dat maakte het geheel een stuk lichter en frisser. Zeker een aanrader. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Doe de twee kopjes bulghur met drie kopjes water, het bouillonblokje en een snufje zout in een pan. Kook de bulghur op laag vuur in 20 minuutjes droog. Laat vervolgens uitstomen zonder deksel op de pan, roer goed door en knijp de citroen erbovenuit.
     
  2. Giet de witte bonen af en spoel ze schoon onder de kraan. 
     
  3. Doe in een keukenmachine met de knoflook, ras el hanout, de halve bos peterselie, speltmeel, bakpoeder en een snuf zout. Maal tot een gladde pasta die bijna niet meer plakkerig is. Voeg nog een lepeltje meel toe als het nog te plakkerig aanvoelt.
     
  4. Rol balletjes van 3 cm doorsnee van het mengsel en druk ze iets plat. Laat even rusten op een bordje in de koelkast.
     
  5. Hak ondertussen de rest van de peterselie fijn, snijd de 2/3e komkommer in halve plakjes, de paprika in blokjes en de rode ui in reepjes. Meng de groenten met de verras me sla door de bulghur. Breng op smaak met versgemalen peper en evt. wat zout.
     
  6. Snijd de rest van de komkommer in hele dunne plakjes en hak de munt en knoflook fijn. Roer door de yoghurt. Breng op smaak met een snuf zout.
     
  7. Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan, het mag echt wel een bodempje zijn. Bak hierin de falafelballetjes om en om krokant en gaar in ca. 6 minuten.
     
  8. Serveer de warme balletjes met de lauwwarme bulghursalade en de tzazikisaus.