Yacon Salade met Biet en Balsamico

Yacon Salade met Biet en Balsamico

Omschrijving

Een eenvoudige salade voor de koudere maanden van het jaar, met een basis van veldsla, gekookte bietjes en de smaak van balsamico. En een verrassingsingrediënt: het bijzondere knolletje yacon.

Yacon, met zijn frisse en knapperige smaak een echte topper in salades - is al eeuwenlang volksvoedsel. Dit knolletje is grappig genoeg familie van de zonnebloem en de aardpeer en werd door de Inca's al op grote schaal verbouwd. Maar dat Yacon ook heel goed op Hollandse grond gedijt, bewijzen onze telers in dit verhaal. Lees hier meer: o.a. waarom Yacon heel goed past in ons menu van de toekomst...!

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1.  Kook de bietjes en snijd ze in vierkante blokjes of plakjes. Tip: gekleurde biet maakt 't extra vrolijk, maar gewone rode biet volstaat ook :-)
   
 2. Schil de Yacon en snij in flinterdunne plakjes met een dunschiller of mandoline en leg evt. in citroenwater om verkleuring tegen te gaan.
   
 3. Verdeel de yacon plakjes over/door de bietjes.
   
 4. Leg een mooie pluk veldsla (of andere groene sla naar keuze) op het bord, voeg de walnoten toe en brokkel de schimmelkaas er overheen.
   
 5. Voeg wat olijfolie toe en wat balsamicostroop, maak af met peper en zout naar smaak.
   
 6. Serveren met grof brood of stokbrood. Eet smakelijk!